Centrální banka razantně snížila úrokové sazby

ČNB dnes podnikla ve svém boji proti silné koruně překvapivý krok, když prudce snížila úrokové sazby o tři čtvrtě procentního bodu. Základní repo sazba tak klesla na historicky nejnižší úroveň 3,00 procenta. Ekonomové přitom čekali snížení sazeb maximálně o půl procentního bodu. Centrální banka tak reagovala na silnou korunu a pomalé oživení v Evropě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: ČNB

České úrokové sazby se po dnešním zásahu centrální banky dostaly o čtvrt procenta pod úroveň eurozóny. Diskontní sazba nyní činí 2,00 procenta a lombardní sazba 4,00 procenta.

Investory, kteří naši měnu nakupovali kvůli úrokům, by opatření centrální banky mohlo odradit. Nyní tříprocentní reposazba, za kterou ČNB půjčuje komerčním ústavům, je za poslední léta rozhodně nejnižší. Vliv tohoto kroku na kurz koruny podle guvernéra ČNB Zdeňka Tůmy je jenom jedním z důvodů snížení reposazby. Proto ani odhad, jak se opatření projeví na devizovém trhu, nechtěl říci. "My nikdy neprezentujeme žádné odhady úrovně kurzu, což neznamená, že v naší prognóze nepracujeme s nějakým scénářem, ale tento scénář nezveřejňujeme.

Centrální banka totiž především sleduje vývoj hospodářství jako celek, mírně proto korigovala prognózu inflace, která by se letos měla pohybovat pod třemi procenty, a také růstu ekonomiky na dvě až 2,7 procenta. Právě snížení úrokových sazeb a tedy i zlevnění úvěrů by mělo pomoci vrátit inflaci na úroveň tří procent a především rozhýbat hospodářský růst.

Podle guvernéra Tůmy, přestože centrální banka nechce určovat kurs naší měny, je připravena v případě dalšího výrazného posilování zasáhnout. "Signalizovali jsme i před tímto jednáním bankovní rady, že kurz pro nás zůstává veličinou, kterou sledujeme velmi bedlivě, a jak v minulých týdnech, tak v těchto dnech jsme připraveni vstoupit na trh pokud to uznáme za vhodné," uvedl Tůma.

Devizový trh se od rána v očekávání snížení úrokových sazeb potýkal s nervozitou. Koruna vůči euru během dopoledne oslabila zhruba o 25 haléřů a pohybovala se kolem úrovně 30 korun a 40 haléřů za euro. Na zásah ČNB pak okamžitě reagovala a oslabila o více než 30 haléřů až na 30 korun a 58 haléřů k euru. Vůči dolaru česká měna také výrazně ztratila, a to téměř 40 haléřů, když atakovala úroveň úrovně 30 korun a 60 haléřů za dolar.

Podle Heleny Horské z České spořitelny si takovým překvapivým snížením sazeb centrální banka otevřela prostor pro další případné intervence. "V dalším vývoji bude záležet na tom, zda centrální banka se bude stále udržovat na trhu, bude stále prodávat korunu, anebo ne. Nicméně koruna se bude po delší dobu držet na úrovni 30 korun za euro," uvedla Horská.

Překvapivě masivní snížení úrokových sazeb nebude mít vliv pouze na obchodování s korunou. Zlevnit by mohly například hypoteční úvěry, které poskytují tuzemské bankovní domy. Potvrdil to i Jan Sadil, člen představenstva Českomoravské hypoteční banky. "Nicméně je potřeba vidět rozdíl mezi tím, co vyhlásila centrální banka, to znamená cena krátkých peněz, a cenou peněz, ze kterých jsou refinancovány hypoteční úvěry, to jsou peníze pětileté," upozornil.

Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek, Martin Hromádka, Petr Kopáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme