Centrální banka rozhodne o nastavení sazeb. Experti čekají snížení

Bankovní rada České národní banky bude na dnešním měnovém zasedání jednat o nastavení úrokových sazeb. Podle odhadů analytiků sníží bankéři základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 0,25 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka. Ilustrační foto

Česká národní banka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Rozhodnutí vedení centrální banky by mohlo ve svém důsledku znamenat, že banka ovlivní nejen měnovou stabilitu a inflační cílení, ale mohla by pomyslně vykročit z tohoto rámce a povzbudit přitom i výkonnost ekonomiky. A to jako vedlejší důsledek svého rozhodnutí, pokud však dnes nějaké přijme.

Nemuselo by totiž jít jen o posun sazeb. Banka může sáhnout k nestandardním nástrojům měnové politiky, jako jsou například slovní nebo přímé devizové intervence. Obecně řečeno, může nakupovat nebo prodávat korunu na devizovém trhu. Spíše bude prodávat, protože pro ekonomiku je důležité zbrzdit posilování koruny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání bankovní rady ČNB mluvila redaktorka Jitka Hanžlová

Analytik Komerční banky Jiří Škop si myslí, že by to byl nejefektivnější nástroj v malé a otevřené české ekonomice. Na druhou stranu není jisté, že by pro takový krok byli všichni členové bankovní rady. Využití těchto nástrojů naznačil minulý týden v rozhovoru guvernér centrální banky Jiří Singer. Jenže viceguvernér Mojmír Hampl reagoval odmítavými komentáři. Bankovní rada rozhodně není v názorech jednotná.

Na minulém měnovém zasedání 2. srpna ponechala bankovní rada úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je už od konce června na historickém minimu půl procenta.

Pravděpodobnost, že dnes sazby změní, je celkem vysoká. A to ze dvou důvodů. Jednak aktuální vývoj inflace i hrubého domácího produktu se odchyluje od prognózy tedy očekávání centrální banky. V obou případech je realita nižší než odhady. To jsou jasně dané podmínky pro další uvolnění měnové politiky.

A dalším důvodem je to, že zasedání rady se dnes účastní všech 7 členů rady. Na srpnovém měnovém zasedání už pro snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu hlasovali viceguvernér Vladimír Tomšík a člen bankovní rady Lubomír Lízal.

Pro zachování úrokových sazeb beze změny tehdy hlasovali viceguvernér Mojmír Hampl a členové bankovní rady Kamil Janáček, Pavel Řežábek a Eva Zamrazilová. Guvernér Miroslav Singer se jednání nezúčastnil.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme