Centrální banka snižuje od pátku úrokové sazby

Česká národní banka s účinností od zítřka snižuje úrokové sazby. Základní repo sazba klesla o půl procentního bodu na 4,75 procenta. Na poměrně radikálním snížení sazeb se rada dohodla jednomyslně. Vedlo ji k tomu to, že našemu hospodářství teď více než inflace hrozí zpomalení ekonomiky, a to hlavně kvůli recesi v okolních zemích a ve Spojených státech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Jak vysvětlil viceguvernér Oldřich Dědek, banka sáhla k poměrně radikálnímu snížení o půl procentního bodu kvůi silné koruně. "Převážily argumernty, že je zapotřebí vyslat signál formou výraznějšího rozhodnutí měnové politiky a v tomto rozhodnutí hrála otázka silného kurzu koruny, který v současné době není vhodný v souvislosti s ochabováním hospodářského růstu," uvedl Dědek.

Nižší sazba mohou zlevnit úvěry a přispět k hospodářskému oživení. I když v případě podniků vrchní ředitel centrální banky Pavel Racocha nepředpokládá masivní růst úvěrování. Problémem při poskytování úvěrů je podle něj spíše nedostatek bonitních klientů a projektů. "Nicméně dopad by měl být zejména na podniky, které v současné době jsou úvěrově zatíženi a případné snížeční sazeb z úvěrů by jim mělo pomoci zlepšit finanční situaci," upřesnil Racocha.

Na předvánočním trhu může navíc snížení úroků z úvěrů, které zřejmě přijmou komerční banky, vést ke zvýšení koupěschopné poptávky obyvatel a to ekonomice také prospěje.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme