Centrální banka úrokové sazby podle očekávání nesnížila

Česká národní banka dnes ponechala úrokové sazby beze změny. Základní sazba, od které se odvíjí úročení hypoték a úvěrů, tak zůstává na historicky nejnižší úrovni 1,25 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Pro zachování sazeb České národní banky na historicky nejnižší úrovni hlasovalo dnes pět členů bankovní rady, dva členové hlasovali pro jejich snížení o 0,25 procentního bodu.

Podle odborníků proti dalšímu poklesu úrokových sazeb mluví hlavně lepšící se výsledky hospodářství západní Evropy. Nižší úrokové sazby přinášejí sice více peněz do ekonomiky a napomáhají tak růstu HDP, ale na druhé straně zvyšují riziko inflace a oslabují měnu.

Příznivější prognózy přicházející ze západní Evropy potvrdil i analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš.

"V zahraničí jsou znát první náznaky oživení a je jen otázkou času, kdy se více projeví také v české ekonomice. Tento vývoj mluví proti dalšímu snižování sazeb. Vedle toho se část centrálních bankéřů může také obávat rostoucího zadlužování České republiky, jež může mít negativní dopad na stabilitu české měny a potažmo také na inflaci. Tato potenciální rizika podle mne smetla se stolu jakékoliv úvahy o dalším snižování úrokových sazeb," vysvětlil důvody, které vedly zřejmě bankovní radu k ponechání sazeb na stejné úrovni, Bureš.

Příští rok pak ekonomové očekávají díky postupnému ekonomickému oživení mírný růst úrokových sazeb. Někteří analytici ale nevylučují kvůli posilující koruně ještě letos další snížení úrokových sazeb.

Tomáš Medek, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme