Centrální banka znepokojena posilováním koruny

Česká národní banka se chystá zasáhnout proti příliš silné koruně. Naše měna opět nabrala směr vzhůru a od včerejška se vyhoupla vůči euru o 80 haléřů výš. K dalšímu posilování dohnala korunu slova guvernéra centrální banky Zdeňka Tůmy. Ten totiž po dokončení dohody s vládou o plánu boje proti silné koruně prohlásil, že dlouhodoběji by měla posilovat. Příliš rychlé reakci kursu je ale podle viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera potřeba zabránit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruna

koruna | Foto: ČNB

"Dohoda centrální banky s vládou o řešení přílivu deviz spojených s priivatizací vyřešila problém, který vedl k výraznému posílení kurzu na konci minulého roku, a proto očekávám, že by mělo dojít postupně k návratu na úroveň kurzu nad 30 korun za euro, připomněl Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu Niedermayer. "Centrální banka samozřejmě bedlivě sleduje vývoj v posledních hodinách, který je pro ni překvapivý a znepokojivý. V případě jeho pokračování musíme posoudit, zda nepoužijeme některé z našich nástrojů, to znamená devizovou intervenci". Jak dodal, v případě trvajícího silného kursu by centrální banka tento fakt zohlednila i v nastavení dalších nástrojů.

Přehrát

00:00 / 00:00

L.Niedermayer: Banka je připravena zasáhnout

Koruna rázně posílila z úrovní kolem 32,30 až na 31,55 koruny za euro dnes dopoledne. Poté začala korigovat a po vyjádření viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera viceguvernérově slovní intervenci stála na 31,90 koruny za euro.

Vládní kabinet ve středu souhlasil s tím, že příjmy z privatizace do korun nesmění na devizovém trhu, což by způsobilo nežádoucí posilování měny, ale přes devizové rezervy centrální banky.

Milan Kopp, Jana Petrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme