Centrální banka zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu

Právě nyní pravděpodobně končí éra nejlevnějších úvěrů v naší historii. Česká národní banka zvýšila úrokové sazby o čtvrt procenta, hlavní repo sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, vzroste na dvě procenta, tedy na úroveň zemí eurozóny. Většinu ekonomů dnešní změna sazeb překvapila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdeněk Tůma

Zdeněk Tůma | Foto: Česká národní banka

Hlavní ekonom ReiffesenBank Pavel Mertlík Radiožurnálu řekl: "Počítám, že komerční banky promítnou toto zvýšení sice postupně, ale poměrně velmi rychle do svých vlastních úrokových sazeb."

V nejbližší době se tak zdraží úvěry a vzrostou také úroky na vkladových účtech. A důvod zvýšení sazeb? Někteří ekonomové ho vidí ve vysokých cenách ropy, jiní to vysvětlují dobrým stavem ekonomiky, ale většina z nich stejně jako Markéta Šichtařová si myslí, že je to kvůli očekávané inflaci.

"Toto rozhodnutí je odrazem rozhodnutí České národní banky bojovat razantněji proti inflaci. Tato inflace je sice v České republice poměrně nízká, ale objevují se první náznaky, že by v příštím roce mohla inflace zrychlovat, a to zejména z titulu zdražování energií,"předpovídá Šichtařová.

A to také ve čtvrtek odpoledne potvrdil guvernér centrální banky Zdeněk Tůma. Podle něho by v horizontu jednoho roku měla inflace činit 3,0 až 4,4 procenta. S tím ale nesouhlasí ministerstvo financí.

Jeho mluvčí Marek Zeman říká: "Považujeme zvýšení úrokové sazby za předčasné. Podle našich odhadů by inflace v příštím roce měla růst podobným tempem jako je tomu v roce letošním."

Na zvýšení úrokových sazeb reagovala koruna posílením k euru o 10 haléřů a také se to promítlo do obchodů na pražské burze, kde posílily akcie Komerční banky.

Milan Kopp, Ondřej Kubala Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme