Centrální banka zvýšila úrokové sazby

Bankovní rada České národní banky po devíti měsících zvýšila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Trh zvýšení sazeb očekával. Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak vzroste od pátku na 2 a čtvrt procenta. Úrokové sazby u nás se přesto drží na nejnižší úrovni v celé Evropské unii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Marián Vojtek

Centrální banka zvýšila sazby hlavně proto, aby zabránila růstu inflace, říká analytik Komerční banky Jiří Škop. "Za zvýšením sazeb stojí více proinflační prostředí v české ekonomice. Inflace by v příštím roce měla akcelerovat z letošních 2,8 procenta až k úrovni 3,8 procenta. Akciový trh ani koruna by na zvýšení sazeb neměly reagovat, jelikož již toto zvýšení bylo trhem zakalkulováno. Ceny hypoték by se mohly mírně zvýšit, nicméně částečně již k tomuto kroku banky přistoupily."

Jak dodává hlavní ekonom Next finance Vladimír Pikora, úrokové sazby v budoucnu zřejmě dále porostou. "Kdo si chce vzít hypotéku, pravděpodobně by tak měl učinit ještě v letošním roce, protože se dá očekávat, že v budoucnosti budou ty podmínky horší."

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme