Cenu vajec srazí podle ministra zemědělství nižší poptávka

Cena vajec je přímo úměrná hysterii spotřebitelů a obchodních řetězců. Myslí si to ministr zemědělství Petr Bendl. Až lidé přestanou skupovat vejce po platech, jejich cena podle něj klesne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vejce

Vejce | Foto: Ladislav Bába

Za zdražení částečně může také striktní uplatňování unijní směrnice o lepších životních podmínkách slepic. Ministr Bendl ale nehodlá od dodržování evropského práva ustoupit a nechce ani obnovit dovoz vajec z polských chovů, které se směrnici nepřizpůsobily.

Propuštění vajec z neobohacených chovů na náš trh by ohrozilo české výrobce, kteří do modernizace drůbežáren investovali velké peníze. Současné vysoké ceny vajec má podle ministra Bendla na svědomí hlavně velká poptávka po nich. Věří, že po Velikonocích půjdou ceny zase dolů.

„Myslím, že řetězce trochu zneužily té situace, která u nás je, a po debatě ‚polská vejce‘ atd. cenu zvedly,“ poznamenal Bendl, který o situaci na trhu s vejci jednal na okraj schůzky ministrů zemědělství sedmadvacítky se svým polským protějškem Markem Sawickim.

Upozornil ho také na to, že v souvislosti s případy použití technické soli v polských potravinách, očekáváme od Varšavy rychlé předávání informací o kontaminovaných výrobcích.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme