Ceny automobilů v Česku jsou na historickém minimu

Ceny vozů na českém trhu klesly na historicky nejnižší úroveň, jsou o statisíce korun nižší než třeba v Německu nebo ve Francii. Čím dál víc si auta v Česku pořizují i zahraniční zákazníci - soukromníci i firmy. Loni tu noví majitelé zaregistrovali a vzápětí vyvezli na deset tisíc aut. Upozorňují na to Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka. Ilustrační foto

Automobilka. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

„Dneska dochází k pohybu cen směrem dolů víceméně ve všech segmentech. Je to dáno souběhem několika faktorů, které v současné době působí na trh,“ řekl analytik automobilového průmyslu ze společnosti Deloitte Bronislav Pánek.

Prvním faktorem je podle něj otázka šrotovného, pak je to nižší koupěschopnost a menší trhu v Česku. „Potom i fakt, že v určitou chvíli se výrobním firmám vyplatí vyrábět automobily, přestože pro ně nemají pevné objednávky,“ vysvětlil Pánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik automobilového průmyslu ze společnosti Deloitte Bronislav Pánek

Česko se tak podle něj stává v tuto chvíli určitým kanálem, ve kterém proudí vozy, které nebyly vyrobeny přímo na zákaznickou specifikaci. „Ale třeba byly objednány dealery a nebyly prodány,“ poznamenal Pánek.

To, že konkurenční boj srazil ceny u nás a ne v zahraničí, vysvětluje Pánek tím, že například v Německu, Francii nebo Itálii, které jsou hlavními automobilovými trhy, by riskování cenové války mohlo mít fatální dopad na ekonomiku daných firem.

Nízké ceny se podle Pánka mohou v Česku udržet po poměrně dlouhou dobu. „Zatím to nevypadá, že by dramaticky rostla poptávka. Řada lidí ze střední i západní Evropy stále ještě odkládá nákupy vozidel, tudíž se sem mohou dostávat jisté přebytky. A ty mohou držet nízkou cenu ještě v řádu měsíců, dokud nedojde k oživení na trhu,“ dodal Pánek.

Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme