Ceny banánů by mohly klesnout. Evropa ukončila banánovou válku

Evropská unie podepsala se zeměmi Jižní Ameriky dohodu o snížení cel na dovoz banánů. Spor o jejich výši, někdy nazývaný banánovou válkou, trval plných šestnáct let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Banány

Banány | Foto: Fotobanka stock.xchng

Evropa během této doby prohrála celkem jedenáct sporů u Světové obchodní organizace. Sedmadvacítka bránila dovozu jihoamerických banánů, protože chtěla zvýhodnit bývalé kolonie některých evropských zemí z Afriky nebo Karibiku.

Podle dnes podepsané dohody dovozní clo na jihoamerické banány postupně klesne o víc než 60 dolarů na tunu. Momentálně přitom přesahuje 170 dolarů. Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy by se mohly postupně snížit ceny banánů v našich obchodech. Tedy za podmínky, že prodejci nezvýší svůj zisk a snížení cla promítnou do ceny:

"Ceny se můžou snížit. Bude to záležet na obchodnících, jak si s tím poradí. Nás by mělo těšit, že banány, které v Evropě konzumujeme, snad nebudou porušovat pravidla mezinárodního obchodu."

Ondřej Houska, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme