Ceny bavlny jsou na historickém maximu

Cena bavlny se na závěr minulého týdne vyšplhala na 140leté maximum. V New Yorku se v pátek platilo za váhovou libru 1,198 dolarů, tedy zhruba 46 korun za kilogram. To je nejvíce za 140 let existence burzy a o 48 procent více, než na počátku roku. Příčinou skokového zdražení je poptávka naplno jedoucích čínských textilek i nedávné záplavy v Pákistánu a další rozmary počasí, které zničily část světové úrody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bavlna

Bavlna | Foto: Agricultural Research Service

Cena bavlny se dostala na historické maximum. Po očištění o inflaci nicméně za rekordem z roku 1973 stále zaostává. Podle některých analytiků je zde tak prostor pro další růst cen.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji cen bavlny a jeho dopadu na trh s textilem mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti X Trade Brokers Jiří Tyleček

„Svět se potýká s neúrodou v největších pěstitelských zemích, jen za poslední měsíc stouply ceny bavlny na americkém trhu o čtvrtinu a já osobně vidím prostor pro další růsty,“ říká analytik společnosti X Trade Brokers Jiří Tyleček.

Zásoby bavlny podle Čínské asociace bavlnářů propadly jen od srpna do září o 48 procent.

„Čína je největším zpracovatelem bavlny na světě. Textilní průmysl si tam drží jednu z hlavních rolí. Propady zásob naznačují, že ceny porostou i v následujících měsících, alespoň než budou tyto zásoby doplněny,“ pokračuje Tyleček.

Někteří experti mluví o tom, že jde o krátkodobý výkyv způsobený výkyvem počasí. Podle jiných o potvrzení narůstající nerovnováhy mezi nabídkou a poptávkou.

„V současné době bych viděl problém spíše na straně nabídky. Tedy nedostatečné produkce, která byla způsobena neúrodou. Vyšší poptávka a vyšší cena by měla přinutit producenty, aby začali bavlnu produkovat ve větší míře. V budoucnu by se tak mohla nabídka s poptávkou vyrovnat a ceny klesnout,“ uvádí analytik.

Konec levného oblečení?

Dlouhodobě vyšší a nebo rostoucí ceny bavlny čekají podle listu Financial Times i výrobci oděvů. Podle nich je tak doba levných, relativně kvalitních produktů minulostí.

„Nerad bych současný problém zveličoval. Jednak jsou zde i jiné materiály, a cenu oblečení netvoří jen cena bavlny. Když například v létě během jednoho měsíce o 40 procent podražila pšenice, také se to v plné míře neprojevilo v ceně pečiva,“ říká analytik společnosti X Trade Brokers Jiří Tyleček a dodává:

„Akcie zpracovatelů bavlny by ale v důsledku růstu cen mohly být pod tlakem. Českého spotřebitele by mohla ochránit poměrně silná koruna, která by měla kompenzovat zdražení v amerických dolarech.“

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme