Ceny benzinu poprvé od napadení Ukrajiny Ruskem stagnovaly, nafta je nejdražší v Pardubickém kraji

Prudký růst ceny benzinu způsobený ruskou invazí na Ukrajinu se v pátek poprvé zastavil. Průměrná cena Naturalu 95 v Česku stagnovala na čtvrtečních 47,26 Kč za litr. Nafta sice zdražila o desetník na průměrných 49,41 Kč za litr, byl to ale nejnižší denní nárůst za poslední dva týdny. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohonné hmoty

Růst cen benzinu se po dvou týdnech zastavil | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Rusko napadlo Ukrajinu 24. února. Litr naturalu tehdy v Česku stál v průměru přibližně 37,50 Kč a nafta vyšla na necelých 36,50 koruny.

Zřejmě si mastí kapsu, říká ekonom k cenám benzinu a nafty. Podle šéfa petrolejářské unie je to lež

Číst článek

Od té doby benzin zdražil o necelých deset korun a diesel skoro o 13 Kč. Nominálně jsou teď pohonné hmoty nejdražší od začátku sledování.

Nejvýraznější zdražení mohli motoristé u pump zaznamenat toto úterý. Průměrná cena benzinu oproti předchozímu dni stoupla o 1,70 koruny a nafta zdražila o 2,15 koruny.

Nejdráž tankují benzin motoristé v Praze. Litr naturalu vyjde v hlavním městě v průměru na 47,54 Kč. Jen o haléř levnější je natural ve Středočeském kraji. Na opačném konci žebříčku je Karlovarský a Jihočeský kraj s průměrnou cenou benzinu 46,86 koruny, respektive 46,98 Kč.

Nejdražší nafta

Nejdražší nafta je v Pardubickém kraji, kde litr vyjde na 49,78 koruny. Následuje Liberecký kraj s průměrnou cenou o 20 haléřů nižší. Nejlevněji je opět v Karlovarském kraji, kde pumpaři chtějí za litr nafty v průměru 49,09 koruny.

Ceny pohonných hmot dál rostou. Průměrná cena nafty je přes 49 korun, benzin stojí téměř 47 korun

Číst článek

Cena ropy na začátku tohoto týdne dosáhla nejvyšších hodnot od roku 2008. Zlevnila až v reakci na signály některých producentů, že mohou zvýšit dodávky.

Kvůli nebývale vysokým cenám pohonných hmot vláda ve středu rozhodla o zrušení povinnosti přidávat biosložku do paliv. Ministři rovněž schválili zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun.

Podle opozice jsou ale opatření nedostatečná. Dopravci požadují dočasné zastropování cen a následné snížení spotřební daně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme