Benzin opět zdraží. Může za to napětí na Blízkém východě i volby ve Venezuele

Ceny pohonných hmot v České republice stále rostou. Nyní jsou nejvyšší za poslední tři roky. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která jejich ceny sleduje.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První linka, která přemění plastový odpad na benzin, by měla fungovat již příští rok

Tankování vozu (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Aktuální ceny jsou podle CCS oproti minulému týdnu o 60 haléřů vyšší. Průměrná cena benzinu Natural 95 je 32 koruny 72 haléřů za litr. Nafta v průměru stála 31 korunu 82 haléřů za litr. Nejvyšší ceny jsou v Praze, na Vysočině a v Plzeňském kraji. Nejlevnější jsou naopak na Zlínsku a v Královéhradeckém kraji. Rozdíl mezi nejvyššími a nejnižšími cenami je kolem jedné koruny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceny pohonných hmot rostou

Zdražování pohonných hmot můžeme sledovat už dva měsíce, za tu dobu se průměrná cena zvýšila o více než dvě koruny.

Za zdražováním ropy stojí napjatá geopolitická situace na Blízkém východě a také výsledky víkendových voleb ve Venezuele. Obojí podnítilo obavy o množství ropy na trhu, protože rostou spekulace o možných sankcích Washingtonu vůči Teheránu a Caracasu.

To by teoreticky mohlo znamenat výpadek dodávek ropy z obou těžařských zemí na světový trh. Do toho vstoupily ještě další informace: podle agentury Reuters zdroje blízké Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) oznámily, že by už letos v červnu mohl kartel rozhodnout o navýšení limitů těžby, což by vykrylo současné výpadky v dodávkách ropy na světové trhy.

Tato informace se ukázala jako cenotvorná a vedla ke korekci na trhu s ropou. Další informace se týkala světových zásob – tím se většinou myslí stav zásob ve Spojených státech. Vstoupili do toho také američtí těžaři ropy z břidlic. Těm se totiž s tím, jak ropa zdražuje, vyplatí otevírat nové vrty. To vše vede k tomu, že obchodníci na burze jsou neklidní.

Rusko a státy OPEC omezily těžbu ropy. Ceny se ale rychle zvyšovat nebudou, shodují se analytici

Číst článek

Cena pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku závisí i na kurzu koruny. „Vývoj ropného trhu se v cenách tuzemských pohonných hmot projevu se zpožděním zhruba dvou až tří týdnů. Dalším předpokladem je i to, jak se hýbe kurz koruny vůči dolaru. Od začátku května jdou tyto faktory proti nám – jinými slovy – zdražila jak ropa, tak i dolar,“ vysvětluje pro Radiožurnál akciový analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Motoristé v České republice tak mohou v dalších týdnech pravděpodobně čekat dražší pohonné hmoty. „Do konce tohoto měsíce by mohlo nastat zdražování o dalších 20 až 30 haléřů. Do léta je možné zvýšení cen přibližně o půl koruny,“ předpovídá analytik ze společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Kurz koruny vůči dolaru zřejmě nezpevní – ropa, která se obchoduje v dolarech, zůstane i z tohoto důvodu drahá. V létě také začíná turistická sezona. A to je období, kdy obvykle ceny pohonných hmot na čerpacích stanicích v České republice rostou kvůli větší poptávce motoristů.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme