Ceny benzínu a nafty by měly i nadále klesat

Pohonné hmoty zlevňují. Dobrá zpráva - hlavně s ohledem na to, že na konci prázdnin atakovaly čtyřicetikorunovou hranici. Od října, ale ceny benzínu a nafty klesají. A vypadá to, že budou klesat i dál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Po letním několikanásobném skokovém zdražování už druhý měsíc ceny pohonných hmot klesají. I když ani tehdy čerpadláři – alespoň podle obsluhy jedné z pražských pump – nějaký výrazný propad výtoče nezaznamenali.

„Pokud cena vyletí nahoru, tak pozorujeme, že výtoč jde dolů. Ale nakonec zjistí, že stejně musejí natankovat. Určitě nebudou chodit pěšky,“ konstatuje paní čerpadlářka.

Příznivé ale je, že nyní jsou ceny už několik dní dolů. Příčinou je klesající ceny ropy na světových trzích, což se následně promítá i do cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu a následně pak i u čerpacích stanic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj cen pohonných hmot dlouhodobě sleduje a vyhodnocuje redaktor Petr Jansa

„Ceny benzínu klesají výrazněji oproti naftě. Příčinou je jednak konec motoristické sezóny, ale potom i to, že nafta bývá tradičně s příchodem zimních měsíců silnější oproti benzínu, protože je do jisté míry substitutem topných olejů,“ vysvětluje analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Na cenách ropy se nepodepsal ani hurikán Sandy, který zasáhl východní pobřeží Spojených států.

Co může toho, kdo sleduje ceny pohonných hmot dlouhodobě, zarazit, je to, že když ropa stála v červenci roku 2008 prakticky o třetinu víc (147 oproti současným 108 dolarům za barel), benzín od té doby zdražil o 5 korun a nafta bez mála o dvě.

Nemalou měrou se na tom podílí kurz české koruny. V roce 2008 stál jeden dolar 15 korun, zatímco v současné době se kurz pohybuje kolem devatenácti.

„Dalším významným vlivem je výše spotřební daně, která se zvýšila v roce 2010 o jednu korunu. Když k tomu připočteme i zvýšení DPH a DPH odvedené ze zvýšené spotřební daně, tak to dává korunu čtyřicet, korunu padesát,“ vysvětluje příčinu zdražování v posledních čtyřech letech Michal Roškanin z časopisu Čerpací stanice.

Dobrou zprávou je, že i přes slábnoucí korunu bychom měli v následujících dnech tankovat levněji.

„Očekáváme další mírné zlevnění. Trend poklesu by měl u čerpacích stanic pokračovat,“ říká Petr Čermák.

Litr benzínu by se mohl tedy v následujících týdnech dostat pod průměrnou cenu 37 korun, pod níž byl naposledy v polovině srpna.

Petr Jansa, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme