Ceny benzinu a nafty dál rostou, ale už ne tak rychle

Po výrazném zdražování benzinu i nafty se zvyšování cen zpomaluje, čerpací stanice však dál přepisují cenovky vyššími čísly. Za litr nejprodávanějšího Naturalu 95 dají nyní řidiči někde i přes 29 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice, benzínka (ilustrační foto)

Čerpací stanice, benzínka (ilustrační foto) | Foto: Barbora Kladivová | Zdroj: Český rozhlas

Nejprodávanější – tedy Natural 95 – uplynulém týdnu zdražil v průměru o dva haléře. Nyní je cena 28 korun a 60 haléřů za litr. Nafta se posunula o trochu víc – zdražila o deset haléřů a prodává se teď za 26 korun a 80 haléřů.

To jsou však průměrné ceny. Fakticky se v jednotlivých regionech a na jednotlivých pumpách ceny různí a rozdíly v ceně za litr mohou být i v korunách.

Nejdráž je na Vysočině, kde jako v jediném z krajů stojí litr Naturalu 95 přes 29 korun, naopak nejlevněji se palivo prodává v Královéhradeckém kraji, kde benzin stojí 28 korun a 25 haléřů. Levná je v tomto kraji i nafta, třeba oproti Praze na litru řidiči ušetří víc než korunu.

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak očekává, že se ceny pohonných hmot v ČR budou mírně zvyšovat i v následujících týdnech.

„Očekáváme, že do konce května se cena zvýší o přibližně 20 haléřů. Příčiny jsou poměrně jednoznačné – cena ropy Brent na světových trzích roste, v současnosti už atakuje hranici 50 dolarů za barel,“ říká Tomčiak.

Přestože jdou ceny paliva na českých pumpách nahoru, pořád se zatím neblíží roku 2012. Tehdy stál benzin v Česku přes 38 korun a nafta jen o korunu méně.

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 18. květnu | Foto: ČTK

ČRo, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme