Ceny benzinu a nafty dál rostou, zdražuje se kvůli nejistotě ze Sýrie

Čeští řidiči si u čerpacích stanic musí zase o trochu víc připlatit. Od minulého týdne zdražil litr benzinu o 20 haléřů, nafta o 16 haléřů. Ceny pohonných hmot tak stoupají už čtvrtý týden za sebou. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny sleduje. Hlavním důvodem je zdražování ropy. Podle analytiků navíc růst cen není u konce.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stojany na benzinové stanici (ilustrační foto)

Stojany na benzinové stanici (ilustrační foto) | Foto: JirkaF | Zdroj: Fotobanka Pixabay

V průměru řidiči za litr Naturalu 95 zaplatí 31,03 koruny, stejně i za litr nafty. Stejně jako obvykle jsou nejdražší pohonné hmoty v Praze, kde motoristé za natural zaplatí průměrně 31,84 koruny za litr a za naftu ještě o dva haléře víc, tedy 30,86 koruny.

Nejlevnější je benzin na jihu Čech

Hranici 31 korun za litr překročila průměrná cena benzinu ještě v Jihomoravském, Olomouckém, Plzeňském a také Středočeském kraji a na Vysočině. Stejně tak nafta je v těchto regionech nad 30 korunami za litr.

Naopak nejlevnější benzin natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde stojí v průměru shodně 30,59 koruny. Za naftu se platí nejméně v Ústeckém kraji, a to průměrně necelých 29,60 Kč.

Na vině je stoupající cena za barel ropy, přehoupla se přes hranici 74 dolarů - je tak nejvyšší od roku 2014. A to se samozřejmě promítá i do cen na čerpacích stanicích.

Zdražuje se kvůli Sýrii

Dalším důvodem zdražování je i konflikt v Sýrii, řekl Radiožurnálu hlavní ekonom společnosti BH Securities, Štěpán Křeček. „Na trh se začali vracet spekulanti, kteří teď ve velkém skupují ropu na základě spekulací, protože očekávají, že možná eskalace násilí v Sýrii by komplikovala dodávky ropy do Evropy. Tyto komplikace v dodávkách by potom vedly k výraznějšímu zvýšení cen ropy.“

Ceny ropy ale zvyšují i její malé zásoby ve Spojených státech a situace ve Venezuele, které bojuje se silnou recesí. Tamní produkce ropy klesá a podle analytiků bude tento trend pokračovat i dál. A i to zvyšuje cenu ropy na trzích.

Ceny na čerpacích stanicích porostou i dál, říká analytik společnosti Finlord, Boris Tomčiak. „Výhled na nejbližší týdny není pro motoristy příznivý, my očekáváme, že by se do začátku léta mohly ceny pohonných hmot zvýšit až o 50 haléřů, v těch nejbližších týdnech by zdražení pohonných hmot mělo být 20 až 30 haléřů na litr.“

Podle Tomčiaka budou totiž světové zásoby ropy klesat - ve druhé polovině letošního roku by se trh mohl dokonce dostat do deficitu. Tím by opět rostla ceny ropy a s ní i cena pohonných hmot.

Kvalita pohonných hmot v Česku

V únoru odebrala Česká obchodní inspekce 217 vzorků paliv - normám nevyhověly dva vzorky nafty. Ve srovnání s předchozím měsícem - lednem - tak jde o zhoršení přesně o jeden vzorek. Hlavním důvodem byl nízký bod vzplanutí. Kvůli těmto prohřeškům uložili inspektoři zákaz prodeje nafty v celkovém objemu téměř 5 000 litrů v hodnotě necelých 150 000 korun.

Inspekce eviduje nevyhovující paliva vždy po dvou krajích. Jeden nevyhovující tedy našli inspektoři v Jihočeském kraji a na Vysočině, ten druhý v Jihomoravském a Zlínském.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme