Ceny benzinu a nafty stále klesají, trend by mohl vydržet až do ledna

Ceny pohonných hmot v tomto týdnu i nadále klesaly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o 15 haléřů na 35 korun a 12 haléřů za litr. Jeho cena je na úrovni, na které se pohybovala naposledy začátkem ledna. Zlevnila také nafta, její cena klesla o 23 haléřů na průměrných 35 korun a 61 haléř za litr.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

V posledních týdnech je důvodem poklesu cen pohonných hmot především zhodnocování české koruny, která je nejsilnější od poloviny října.

„Cena ropy klesala především na podzim, ale už prakticky od listopadu u ropy sledujeme přešlapování na místě,“ vysvětlil ve Světě o deváté na Rádiu Česko analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o deváté na Rádiu Česko byl analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak

Na ceně paliv se podílí také pokles průměrných cen benzinu a nafty na burze v Rotterdamu a příznivý vývoj na měnových trzích.

Ceny v Rotterdamu se vyvíjejí podobně jako ceny ropy Brent, která se obchoduje v Londýně. Ropa podle Tomčiaka zlevňovala především kvůli vysoké produkci ve světě a recesi v Evropě.

Nejdražší byly pohonné hmoty v polovině září, kdy se Natural 95 prodával za téměř 39 korun. Důvodem vysokých cen bylo tehdejší zdražení ropy.

Nejnižší ceny paliv jsou v Jihočeském kraji, kde se benzin a nafta prodávají asi o 50 haléřů levněji, než je celorepublikový průměr. Nízké ceny jsou také v Plzeňském a Zlínském kraji. Nejdražší jsou pohonné hmoty v Praze a Jihomoravském kraji, kde stojí až o 70 haléřů více než jinde v republice.

„Ve Spojených státech byl spuštěn nový program kvantitativního uvolňování, co podpořilo optimismus investorů. Ti potom ve velkém nakupovali cyklické komodity, jako je právě ropa a měď. Cenu ropy zvýšilo i zhoršení situace na Blízkém východě a trošku potom i oslabila česká koruna,“ popsal Tomčiak.

Očekává, že do konce roku by pohonné hmoty v Česku mohly ještě zlevnit, a pokud se stav na Blízkém východě nezhorší, mohly by být ceny benzinu a nafty příznivé i začátkem ledna.

Vývoj ceny pohonných hmot (2011 - 2012) | Foto: ČTK

Simona Bartošová, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme