Ceny benzinu a nafty znovu rostou, experti čekají i další zdražení

České řidiče čeká další zdražení pohonných hmot. Jejich ceny rostou už několik týdnů po sobě a doba, kdy byl litr pod 30 korunami, je dávnou minulostí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palivová čerpadla (ilustrační foto)

Palivová čerpadla (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Pohonné hmoty zdražují kvůli ropě. Její ceny totiž rostou, minulý týden byly dokonce na nejvyšších úrovních v tomto roce. A vývoj bude stejný ještě několik týdnů nebo možná měsíců.

Od poloviny roku by měly ceny této komodity začít znovu klesat. Ale čekají se jen mírné ztráty.

„V posledních týdnech pozorujeme růst ceny, který vyplývá zejména z toho, co se děje v USA,“ říká analytik ČSOB Petr Báča.

„Pokud se bavíme o posledním týdnu, byla zveřejněna data o aktivitě těžařů, která prakticky od začátku roku klesá, a navíc se objevila i data o zásobách ropy. Rostly o něco méně, než se očekávalo. To byly dva základní faktory, které ceně ropy pomáhaly nahoru.“

Vedle toho rostou ceny pohonných hmot na burze v Rotterdamu. Třeba minulý týden se u benzinu a nafty zvýšily o víc než 5 procent, což je skokový nárůst.

Od ledna se ceny zvýšily o dvě koruny

Ceny na čerpacích stanicích v Česku jsou úplně někde jinde, než byly na začátku roku. Zatímco v lednu se litr benzinu a nafty prodával v průměru za 29 korun a zhruba 90 haléřů, teď řidiči natankují o dvě koruny dráž.

Ale co je podstatné - ceny budou růst i dál. Odhadují to třeba analytici společnosti Colosseum. Podle nich v nejbližším týdnu překročí průměrná cena pohonných hmot 32 korun za litr.

Nejdražší není Praha, jak tomu bylo skoro vždycky v posledních měsících, ale je to Jihomoravský kraj. Litr benzinu tam podle společnosti CCS stojí průměrně 32 korun a 20 haléřů.

Nejlevnější pohonné hmoty jsou v Královéhradeckém kraji. Litr benzinu tam v porovnání s jižní Moravou stojí zhruba o jednu korunu méně.

mkp, Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme