Ceny benzinu rostou i v USA

Cena 17 korun za litr benzinu zní evropským uším jako pohádka. Za Atlantikem je to realita, která ale připadá mnohým Američanům spíš jako zlý sen. Najezdí toho přece jen podstatně víc a letos zaplatí za benzín podle očekávání o třetinu víc, než loni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice (ilustrační foto)

Čerpací stanice (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

“Rozmyslím si dvakrát, než natankuju plnou,” říká Janette u benzínky. “Ale realita života na washingtonských předměstích je prostě taková, že musíte pořád jezdit, tomu se nevyhnete.”

Růst cen není vůbec symbolický, říká manažer pumpy jménem Liaqat: “Jen za poslední měsíc poskočila cena o nějakých 30 až 40 centů za galon, tedy zhruba o 10 až 13 procent. A pořád šplhá vzhůru.”

Přehrát

00:00 / 00:00

O rostoucích cenách benzinu informuje americký zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Americké ministerstvo energetiky už teď předpovídá, že běžná domácnost ve Spojených státech utratí za benzin v roce 2011 celkem o 28 procent víc, než loni. Namísto zhruba 2 a půl tisíce dolarů, to bude přes 3200 a to je pochopitleně hodně citelný nárůst.

Auto je nezbytností

Washington sice patří k hrstce amerických měst, která mají relativně velmi dobře vypracovanou a spolehlivou sít městské hromadné dopravy. Ale na River Road, jedné z hlavních výpadovek směrem na severozápad, to ve všední den odpoledne nijak cítit není.

V samotném metropoli bydlí jen asi 600 tisíc lidí. V celé metropolitní oblasti – tedy na předměstích a v okolních městech – odkud se za prací a nákupy dojíždí, žije 5,5 milionu lidí. I tady proto drtivá většina obyvatel potřebuje auto doslova každý den.

Penssylvania Avenue a Kongres ve Washingtonu | Foto: Alexandr Pícha

“Je to nezbytné zlo, se kterým se prostě musíte smířit,” krčí rameny Janette.

Prezident Barack Obama sice často mluví o potřebě modernizace americké dopravní infrastruktury, aby Američané nemuseli tolik spoléhat na věčně žíznivá auta. Ale politická vůle k jejich prosazení zatím nebyla nijak silná.

Prodej hybridních a šetrnějších aut sice roste, i tak to bude trvat léta, nebo spíš desetiletí, než se něco opravdu změní. Rostoucí ceny benzínu letos v každém případě zase jednou Američany hodně zabolí.

Milan Kopp, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme