Ceny benzínu rostou; zlevnění na obzoru není

Ceny pohonných hmot jdou dál nahoru. Nejvíc od pondělí podražil bezolovnatý benzin Natural 95. Prodává se v průměru o 74 haléřů dráž - za 29,50 za litr. Za benzín Special 91 zaplatí motoristé o 69 haléřů víc, než minulý týden - v průměru 28 korun a 84 haléřů. Cena nafty dosáhla hranici 29 korun. Analytikové se přitom shodují v tom, že vzhledem k vývoji světových cen ropy i poptávky po ní lze velmi brzy očekávat cenu 30 korun za litr benzínu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzin

Benzin | Foto: www.automarket.co.yu

Jana Bondyová z Českého statistického úřadu připomíná, že ještě vyšší ceny pohonných hmot než v současnosti tu už před nedávnem byly. "Proti nejvyšším průměrným měsíčním cenám, které byly zaznamenány v září 2005, jsou ještě současné ceny nižší," řekla. Tehdy stál litr Specialu 32 korun 53 haléřů, u Naturalu to bylo 33,33 a nafta taky stála přes 30,78.

Ceny u pump jdou nahoru už několik týdnů, podle Jany Bondyové od 10. týdne. Proti průměru, který byl dosažen v roce 2005, je současná úroveň vyšší u Specialu o 82 haléřů, u Naturalu o 1,03 a u motorové nafty o 1,12 korun.

Analytikové se shodují, že vzhledem k vývoji světových cen ropy i poptávky po ní to nejsou čísla konečná. "Bohužel motoristy také nemůžu potěšit, ty ceny jsou již vysoké, ale ten výhled na nejbližších zhruba 10 dnů není optimističtější. Můžeme očekávat, že ceny tuzemských paliv budou dále mírně růst. U Naturalu 95 překročení úrovně 32 koruny za litr a zhruba na cílovou úroveň 30,15 během týdne až dvou týdnů," upřesnil analytik společnosti Colosseum Štefan Pírko.

Jaký bude vývoj cen v příštích měsících, si odborníci zatím netroufají odhadovat. Zlevnění benzínu i nafty ale čekat nelze. "Prázdniny jsou hodně daleko, dlouhodobé předpovědi mají dost vysoký rozptyl, takže nechci věštit z křišťálové koule, ale žádné zlevnění zatím na obzoru určitě není," dodal analytik.

Vít Dvořák, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme