Ceny bydlení v Česku po dlouhé době zlevní, vyplývá z bankovní analýzy. V Praze nedostupnost zůstává

Bydlení v Česku po letech výrazného zdražování zlevní, vyplývá z analýzy České bankovní asociace. Podle ní k poklesu cen pomůže mimo jiné příliv nových bytů, které jsou aktuálně ve výstavbě. I přesto ale zůstanou nemovitosti na některých místech nedostatkovým zbožím. Problém bude přetrvávat hlavně v Praze, kde se loni postavilo nejméně bytů za poslední tři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výstavba bytů v Praze (ilustrační foto).

Výstavba bytů v Praze (ilustrační foto). | Zdroj: Profimedia

Nejdražší jednoznačně zůstávají nové byty v centru Prahy. Třeba za metr čtvereční v Praze 1 zaplatí zájemci podle analýzy firmy Deloitte v průměru přes 190 tisíc korun. Ani v širším centru metropole ale nejsou nové byty nijak levné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o cenách bydlení v Česku

„Ceny novostaveb na území města Prahy neustále rostou. Co se týče malometrážních bytů, tak málokdy najdeme nemovitost, která je pod 100 tisíc korun za metr čtvereční,“ řekl Radiožurnálu Jan Martina z realitní kanceláře MM Reality.

Podle hlavního poradce České bankovní asociace Vladimíra Staňury už ale ke konci letošního roku může dojít k mírnému zlevnění.

„Jsme za všechny regiony včetně Prahy na vrcholu cen, takže logicky musí přijít určitá korekce, bude v řádu malých procent. ČNB říká, že nemovitosti jsou v České republice nadhodnoceny o 15 procent, tak tam bych někde viděl ten horní limit.“

Od vzniku samostatné České republiky zažívá země už třetí vlnu výrazného nárůstu cen bydlení. Poprvé to bylo mezi lety 2000 a 2004. Tehdy byty podražily v průměru o 86 procent. Následně ale ceny začaly padat.

Housing first. Program na bydlení z Brna inspiroval Česko, samo město ale s pokračováním váhá

Číst článek

„Tehdy ceny klesly o nějakých sedm až deset procent. Pak byla další korekce 2008/2009, tam to bylo výraznějších 13-17 procent. Ona ta korekce vždycky trvá relativně krátce, třeba rok. A dlouhodobě tak jako tak ceny nemovitostí prostě porostou,“ vysvětluje Staňura.

Průměrná česká domácnost dnes vydá na bydlení skoro čtvrtinu (přesněji 22 %) svého rodinného rozpočtu. A právě vysoké ceny spolu s opatřeními centrální banky letos vedly k poklesu prodejů nemovitostí. Na trhu se tak zvýšila zásoba volných bytů, kterých by navíc mělo v příštích letech ještě přibýt.

Roste zájem o nájmy

„Ochota pořizovat si nemovitosti za ceny, které jsou velmi vysoké, už není. A v následujících letech s tím, jak by na trh měly přijít další tisícovky, ba i desítky tisíc nových bytů, by nabídka mohla v kontrastu s poptávkou cenu lehce snížit,“ potvrzuje analytik Tomáš Somogyi ze společnosti Conseq.

Praha i přes kritiku dokončí část slíbené privatizace bytů. U 804 z nich magistrát od prodeje ustoupí

Číst článek

Výjimkou je Praha, kde se ročně postaví jen kolem pěti tisíc nových bytů, poptávka je ale mnohonásobně vyšší. Podle mluvčí Central Group Marcely Fialkové řadu nemovitostí ve městě skupují cizinci. „Teď, stále častěji lidé, především cizinci, kupují projekty, které jsou ve výstavbě. Nejčastěji kupují menší byty, především pak dispozice 2 +kk.“

Lidé se proto častěji poohlížejí po bydlení mimo metropoli, třeba i desítky kilometrů daleko.

„Lidé, kteří na nemovitost v Praze nedosáhnou, tak jim nezbývá nic jiného, než jít za hranice Prahy, pokud si chtějí dovolit vlastní bydlení. To se děje a je to patrné na růstu cen nemovitostí například ve Středočeském kraji, respektive za okrajem Prahy,“ doplňuje Tomáš Somogyi.  

Roste také zájem o pronájmy. A to i přesto, že často vyjdou dráž než měsíční splátka hypotéky. Česko má v současnosti jeden z nejnižších podílů nájemního bydlení v celé Evropě.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme