Ceny bytů v Česku klesají

Zájemci o koupi bytu mají ideální příležitost. Ceny bytů v Česku totiž klesají. Upozorňuje na to dnešní vydání Mladá fronty Dnes. Realitní makléři přitom celý rok tvrdili, že ceny nemovitostí během roku spadly na své dno a začnou znovu růst. Není to ale pravda. Ve třinácti největších českých městech zlevnili svoje nabídky od ledna v průměru o osm procent. V Praze byl přitom cenový pokles větší, téměř dvanáctiprocentní. Nejvíc zlevnily větší panelákové byty na okraji metropole. A propad cen nemovitostí podle listu zřejmě nekončí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Byty

Byty | Foto: Tomáš Adamec

Mladá fronta vychází z údajů portálu Realitymix.cz. „Na všech realitních serverech jsou zveřejňovány pouze takzvané nabídkové ceny, tedy ceny, za kterou majitel nabízí nemovitost k prodeji. K jaké ceně nakonec majitel s kupujícím dospějí nemohou tyto servery zjistit,“ upozorňuje Petr Zámečník, šéfredaktor serveru Investujeme.cz a Hypoindex.cz.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nižších cenách bytů mluvil na Rádiu Česko Petr Zámečník, šéfredaktor serveru Investujeme.cz a Hypoindex.cz

„Pokud klesají ceny nemovitostí, klesají méně ceny nabídkové a naopak více ceny realizační. Pro majitele je obtížnější najít kupce, hledají ho delší dobu. Když už najdou kupce, který je nemovitost ochoten koupit, ale pouze s nějakou větší slevou, jsou na tuto slevu v konečném důsledku ochotni přistoupit více, než v okamžiku, když ceny nemovitostí rostou,“ vysvětluje Zámečník a pokračuje:

„Tím, že ceny nemovitostí klesají, zvyšují se rozdíly mezi nabídkovou cenou a cenou realizační.“

Podle Zámečníka je také vidět, že developeři raději, než by snížili ceny, tak delší dobu hledají zájemce o bydlení. Ceny novostaveb proto neklesají tak rychle a výrazně. Stejně tak developeři nabídnou raději nějaký další benefit navíc, který k prodanému bytu přidají, než by snížili cenu vyjádřenou v penězích.

„Marže developerů jsou stále dostatečně vysoké. Ostatně i proto si developeři mohou dovolit spíše refinancování svých úvěrů od bank, například úvěry od družstevních záložen a nejsou tlačeni, aby rychle prodali za jakoukoliv cenu kvůli splacení své půjčky,“ dodává Petr Zámečník.

Alžběta Havlová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme