Ceny domů v USA dál padají, trh se obává zpomalení ekonomiky

Analytici se obávají, že ekonomika Spojených států zpomalí. Vede je k tomu alespoň noční pád výnosů desetiletých amerických dluhopisů na letošní minimum. Ten přišel poté, co se objevilo hned několik varovných signálů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodník na newyorské burze sleduje nejnovější data o americké ekonomice

Obchodník na newyorské burze sleduje nejnovější data o americké ekonomice | Zdroj: Reuters

Ceny amerických realit se loni propadly na nejnižší úroveň od roku 2002 a padají dál, což naznačuje, že krize v tomto sektoru nekončí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Jan Čermák okometnoval data o americké ekonomice ve Světě o osmé Rádia Česko

Reality už sice nejsou tak významným tahounem ekonomiky jako před krizí, jsou ale stále významným indikátorem. Jejich pád proto část trhu vnímá jako signál, že Amerika zpomalí.

„Je to signál o tom, že narozdíl od předchozích oživení Amerika tentokrát nemůže spoléhat na realitní sektor, který vždy v počátečních fázích oživení stimuloval investiční aktivitu. Tady to opravdu vypadá, že nabídka neprodaných domů je stále velká, bude tlačit ceny domů a oddalovat oživení,“ říká ekonom ČSOB Jan Čermák.

Nejen kvůli situaci na realitní trhu, ale i kvůli vysoké nezaměstnanosti a inflaci důvěra amerických domácností v ekonomiku oslabila v květnu na nejnižší úroveň od listopadu 2010.

Podle Čermáka sice Američané, jejichž spotřeba pohání ekonomiku USA ze dvou třetin, utrácet nepřestanou, jenže víc peněz vydají za benzín a potraviny. „Tím pádem fakticky dochází k tomu, že nezbývá tolik prostředků na ostatní spotřební věci. Pokud utrácíte více za benzín, tak vám to samozřejmě na životní úrovni nepřidá,“ podotkl ekonom.

Pokud se obavy naplní a Amerika skutečně zpomalí nebo i nadále poroste nevýrazným tempem, může to znamenat značné problémy i pro globální ekonomiku.

„Nejvíce by to pocítili exportéři, kteří spoléhají na americkou poptávku, to znamená, že by to pocítily Japonsko, Čína a částečně i Evropa v čele s Německem,“ doplnil Jan Čermák.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme