Ceny dřeva letí skokově nahoru. Na vině je kůrovcová kalamita, ale i vysoká poptávka ze zahraničí

Ceny dřeva skokově rostou. Řezivo je letos dokonce nejdražší v historii. Může za to hlavně kůrovcová kalamita, kvůli které museli lesníci přednostně těžit napadené porosty. Dřeva pro stavebnictví nebo nábytkářství je tak nedostatek. Jeho ceny navíc žene nahoru velký zájem z ciziny - a to hlavně z Číny nebo ze Spojených států.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

těžba dřeva, ilustrační foto

Domácnosti musí počítat, že si se začátkem topné sezóny připlatí i za palivové dřevo. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ceníky dřevostaveb už musel Roman Chudý upravovat v letošním roce hned několikrát. Materiál, který nakupuje, totiž výrazně podražil. Kromě dřeva šly nahoru třeba i ceny písku, polystyrenu nebo železa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ceny dřeva skokově rostou

„Děláme nabídky a každým týdnem se to mění. V pátek uděláme nabídku a v pondělí už je jiná a vždycky vyšší. Hodně lidí chce tu cenu, kterou jim nabídneme, fixovat, ale my víme, že to nejde,“ říká.

Podle Chudého si tak zájemci o dřevostavby od loňska připlatí průměrně až o 400 tisíc korun víc. Kvalitního dřeva je zkrátka nedostatek. Spolumajitel firmy CHB Dřevostavby Martin Brožek proto teď musí materiál rezervovat i několik měsíců dopředu.

„Už teď se plánuje to, co budeme stavět v prosinci nebo v lednu, tak už teď se musí objednávat. Ještě na jaře nebo v zimě stačilo zavolat týden dopředu, že potřebujeme dřevo a za týden tady bylo. Teď už to fakt tak není. Včera jsem už objednával dřevo na prosinec,“ říká Brožek.

Ceny neklesnou

A zdražuje taky třeba dřevěný nábytek, například židle, stoly nebo komody z masivu. Podle tajemníka Asociace českých nábytkářů Tomáše Lukeše si zákazníci musí na dražší zboží zkrátka zvykat. Jeho ceny prý neklesnou.

Světová cena dřeva je dvojnásobná oproti minulému desetiletí. Zlato přechodně stoupá, stříbro ztrácí

Číst článek

„Zdražují všechny druhy nábytku. Zmínil bych třeba čalounění, protože v tom je hodně materiálu, který je založen na ropě a právě ropné produkty nejenom že zdražují, ale jsou poměrně nedostatkové,“ vysvětluje Lukeš.

Například firma U Pilouse vyrábí hlavně kuchyně na míru. Letos už je musela zdražit o desítky procent.

„Cenová nabídka platí třeba na 14 dnů. Před tím než realizaci spustíme, tak aktualizujeme cenu zákazníkovi. A buď na to přistoupí, nebo ne. Nikomu se nelíbí, že se domluvíme na tom, že kuchyně bude stát 200 tisíc a my za dva měsíce řekneme, že chceme 240 tisíc. Ale my to neumíme pokrýt ze svých vlastních zdrojů,“ říká majitel společnosti Jiří Procházka.

Spíš než ke zpracování v tuzemských firmách tak nakládky dřeva z českých lesů míří za hranice. Kromě Číny, Německa a Rakouska se materiál ve větší míře vyváží taky do Rumunska nebo do Polska.

„Takže se začalo ve velkém vyvážet řezivo a začalo chybět na tuzemském trhu. Tempo, kterým rostly ceny, si myslím, že jsme nikdy nezaznamenali v historii, aby se třeba třikrát za měsíc zvedala cena. To já jsem za 25 let, co obchoduji se dřevem, nezažil,“ potvrzuje Jiří Svoboda ze Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů.

Výrazně dražší je ale i kůrovcové dříví - jeho cena se od loňského roku skoro zdvojnásobila. Domácnosti tak musí počítat, že si se začátkem topné sezóny připlatí i za palivové dřevo.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme