Papír, železo nebo třeba měď. Ceny materiálů majitelé sběren letos několikrát zvedali

Kilogram mědi skoro za 200 korun, kilo železa za pět korun. I takové ceny aktuálně najdete ve sběrnách surovin. Poptávku po druhotných surovinách zvýšilo oživení průmyslu po koronavirovém útlumu. Některých surovin je teď na světovém trhu, který určuje hlavně poptávka z Číny, nedostatek. Výkupní ceny ovlivňují taky investoři na burze a prospívá jim i výhodný kurz koruny vůči euru.

Tento článek je více než rok starý.

Původní zpráva Lovosice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dokumenty, papíry (ilustrační foto)

Vzrostla i cena papíru, záleží ale na druhu. Ilustrační foto | Foto: JerzyGorecki | Zdroj: Pixabay

Obsluha výkupny v Lovosicích má teď mnohem víc práce než před rokem. Rostoucí ceny druhotných surovin letos totiž lákají víc zákazníků. Lidé do sběrny přinášejí různé materiály.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Jany Karasové

„Když se tady podíváme, vidíme od pletiva počínaje po staré okapy až veškeré materiály, které dříve používali na topení. Vzhledem k tomu, že máme sběrnu rok a půl, tak to byl oproti loňskému roku neskutečný nárůst - řekl bych až 70procentní. Jednak kolik přinášeli materiálu a jednak v objemu peněz, protože samozřejmě cena výkupu se strašně zvedla. Téměř o sto procent,“ popisuje pro Radiožurnál vedoucí provozu Lukáš Pavel.

Nejvyšší nárůst byl u železa. „U klasického plechu z tří korun až skoro k sedmi korunám, teď se to trošičku snížilo na nějakých 4,40 až 4,90,“ dodává Pavel.

Rakouské firmě ukradli podvodníci 23 tun mědi. Vydávali se za českého dopravce

Číst článek

Naopak třeba měď se teď blíží k historicky nejvyšší hranici 200 korun za kilogram. Před rokem se vykupovala za cenu okolo 130 korun. 

„Ocel a hliník, tam ceny samozřejmě rostou neustále nahoru. Pokud investoři, fondy a spekulanti pozvednou na burze cenu, tak v ten okamžik musí cenu ke svému dodavateli kopírovat i hutě,“ říká jednatel společnosti Barko Pavel Ambrož.

Cena se napříč regiony liší

Ceny ve výkupnách se navíc podle Ambrože liší podle regionu. Nejvyšší bývají v blízkosti hutí, tedy hlavně na Ostravsku a kolem německých hranic.

A vzrostla i cena papíru. Záleží ale na druhu. „Je trošičku problém s kartonem, který je vlastně bezcenný. Přestali jsme ho tedy brát a vykupovat od lidí,“ upozorňuje Lukáš Pavel z lovosické výkupny.

Ceny loni klesly hlavně kvůli tomu, že Čína zakázala dovoz sběrového papíru. Letos ale stoupla mimo jiné poptávka z dalších asijských zemí.

‚To nikdo nepamatuje.‘ Stavby rodinných domů i rekonstrukce se letos výrazně prodraží

Číst článek

„V prvním čtvrtletí a v druhém čtvrtletí letošního roku došlo k významnému navýšení spotřeby obalů ve vazbě na to, že lidé začali masivně nakupovat v e-shopech. Pro výrobu obalového papíru se potřebuje více sběrového papíru, takže se poptávka velmi oživila a trvá to v podstatě až dodnes,“ vysvětluje prezident Asociace českého papírenského průmyslu Jaroslav Tymich.

Do zahraničí se podle asociace z Česka vyváží asi dvě třetiny z jednoho milionu tun vytříděného papíru. V tuzemských papírnách jsou totiž převážně stroje, které zvládnout na papír přeměnit dřevo, na recyklaci papíru ale na rozdíl od těch například v německých nebo rakouských papírnách stavěné nejsou.

Jana Karasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme