Meziroční růst cen všech výrobců v Česku pokračoval i v září. Nejvíce stouply v zemědělství

Meziroční růst cen všech výrobců pokračoval v Česku také v září, tempo zdražování v zemědělství a stavebnictví bylo ale proti předchozímu měsíci pomalejší. Z údajů, které zveřejnil na svém webu Český statistický úřad (ČSÚ), vyplynulo, že nejvíce opět stouply ceny zemědělských výrobců, a to o 33,6 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

brambory, ilustrační foto

Podle statistiků například obiloviny zdražily více než o polovinu, olejniny téměř o dvě pětiny a brambory skoro o třetinu (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ceny průmyslových výrobců byly proti loňskému září vyšší o 25,8 procenta, stavebních prací o 13,1 procenta a tržních služeb pro podniky o 6,8 procenta. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

V meziměsíčním srovnání ceny většiny výrobců stouply, s výjimkou zemědělství, kde klesly o 1,3 procenta. Průmysloví výrobci proti srpnu zdražili o 1,2 procenta, stavební práce byly dražší o 0,3 procenta a tržní služby pro podniky o 1,5 procenta.

Cenový nárůst je tak zásadní, že nejde vysvětlit jen tržními faktory, říká analytik k naftě a benzinu

Číst článek

V zemědělství meziročně stouply ceny o něco více v rostlinné výrobě, kdy byly proti loňskému září vyšší o 34 procent, zatímco v živočišné výrobě o 33 procent.

Podle statistiků například obiloviny zdražily více než o polovinu, olejniny téměř o dvě pětiny a brambory skoro o třetinu, ovoce bylo mírně levnější. Vedle toho o dvě pětiny byla dražší i jatečná prasata a více než o 30 procent vzrostla i cena vajec a mléka.

V průmyslu meziročně zdražila hlavně elektřina, její cena stoupla o 79 procent. Vyšší ceny byly také v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Konkrétně chemické látky byly dražší o více než 31 procent a podobný růst cen byl podle ČSÚ také v těžbě.

Ve stavebnictví ceny materiálů a výrobků proti loňskému září narostly o 18,3 procenta a v tržních službách pro podniky zdražily téměř o čtvrtinu reklamní služby a průzkum trhu. Stouply i ceny za služby v oblasti zaměstnání a za skladování a podpůrné služby v dopravě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme