Velkoobchodní ceny elektřiny jsou dosud nejvyšší, padl rekord z roku 2008

Velkoobchodní ceny elektřiny jsou dosud nejvyšší. Elektřina s dodávkou na příští rok se na pražské energetické burze obchoduje za 94 eur, tedy asi 2400 korun za megawatthodinu. Cena tak překonala dosavadní rekord z 1. července 2008, kdy dosáhla 90 eur za megawatthodinu. S odkazem na data středoevropské energetické burzy Power Exchange Central Europe to na twitteru uvedla polostátní energetická společnost ČEZ.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektřina stožár

Analytici tvrdí, že velkoobchodní ceny ženou nahoru hlavně rekordní ceny emisních povolenek (ilustrační foto) | Foto: Neil Hall | Zdroj: Reuters

Analytici, které už dříve oslovila agentura ČTK, se shodují v tom, že velkoobchodní ceny elektřiny ženou nahoru hlavně rekordní hodnoty emisních povolenek, které platí uhelné elektrárny či průmyslové podniky za tunu oxidu uhličitého vypuštěného do atmosféry. Cena emisních povolenek v Evropské unii minulý týden poprvé překročila 60 eur, tedy přes 1500 korun za tunu, aktuálně podle dat burzy Intercontinental Exchange, která ceny sleduje, cena činí kolem 62 eur za tunu.

Průměrná mzda ve druhém čtvrtletí vzrostla na 38 275 korun. Nárůst ovlivnily odměny zdravotníkům

Číst článek

Systém obchodování s povolenkami je hlavním nástrojem EU k omezování emisí skleníkových plynů a byl zprovozněn v roce 2005. Za poslední rok se cena povolenek zhruba zdvojnásobila. Přispěly k tomu ambicióznější cíle pro snižování emisí a rekordní ceny plynu. Hlavní ekonom investiční skupiny Natland Petr Bartoň na konci srpna řekl, že neexistuje prakticky scénář, podle kterého by elektřina v Evropě v příštích letech zásadně zlevňovala.

Drahé investice

„Při současném podílu špinavých a čistých zdrojů energie a současných cenách energie a povolenek činí povolenky zhruba deset procent ceny energií. Pokud nyní domácnost platí zhruba 2000 korun měsíčně za energie, tak každé další euro zdražených povolenek bude znamenat zhruba čtyři koruny měsíčně v nákladech. V nepřímých nákladech však stoupne cena energií kvůli dražším povolenkám ještě více. Investice do čistších zdrojů energie stojí nemalé prostředky, přičemž i ty v konečném důsledku musí zaplatit spotřebitel,“ uvedl Bartoň.

Analytici odhadují, že ceny energií pro české domácnosti porostou v následujících měsících nejen u elektřiny a plynu, ale například také u uhlí. U elektřiny a plynu očekávají experti nejpozději na podzim kvůli vysokým velkoobchodním cenám růst cen u nezafixovaných produktů řádově o deset procent, což může znamenat, že lidé si připlatí až tisíce korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme