Ceny elektřiny příští rok prudce vzrostou

Elektřina by mohla příští rok zdražit o deset až dvanáct procent. Odhadují to analytici. Energetická společnost ČEZ totiž dnes oznámila, že se velkoobchodní ceny zvýší až o čtvrtinu. Jednalo by se o rekordní meziroční nárůst velkoobchodních cen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dráty elektrického vedení

dráty elektrického vedení | Foto: Marián Vojtek

ČEZ očekává, že velkoobchodní ceny elektřiny v roce 2008 stoupnou na 52 až 54 euro za jednu megawatthodinu, což je v průměru meziroční zvýšení zhruba o 24 procent.

Jak Radiožurnálu vysvětlili analytik David Marek z Patria Finance, důvodem je vysoká poptávka po elektřině a nedostatek nabídky.

"Myslím si, že se nejedná o nedostatek elektřiny jenom ve středoevropském regionu, ale prakticky v celé Evropě, takže poměr poptávky a nabídky je potom příčinou toho, že ceny elektřiny takto výrazně rostou," uvedl Marek.

Pro domácnosti činí náklady na samotnou elektřinu asi třetinu výsledné ceny. Zbývající část tvoří daně a poplatky za distribuci, přenos, systémové služby či podporu obnovitelných zdrojů.

Martin Hromádka, Petra Steinerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme