Češi si připlatí za elektřinu. Její cena na burze se výrazně zvyšuje

Cena elektřiny na burze roste z několika důvodů. Jedním z nich je podle tajemníka Sdružení velkých spotřebitelů energie Karla Šimečky vysoká poptávka, pod kterou je podepsaný hospodářský růst v posledních měsících.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stožáry vysokého napětí

Stožáry vysokého napětí | Foto: Jan Bachorík

„Výrobní kapacity průmyslu jsou vytížené naplno, investice do výroby rostou rychleji než výroba elektřiny,“ říká s tím, že také rostou ceny uhlí i plynu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s tajemníkem Sdružení velkých spotřebitelů energie Karlem Šimečkem o tom, proč rostou ceny elektřiny.

Zdražení by podle Šimečka mohli pocítit i spotřebitelé, a to už od ledna 2019. „Odhadnout ten nárůst je těžké, bude to asi přes 10 eur,“ odhaduje Šimeček a dodává, že bude záležet především na tom, kterého obchodníka si lidé vyberou. Růst ceny elektřiny navíc ovlivní i zvýšení regulačních poplatků.

Ceny rostou o čtyři procenta

Zatímco ještě loni se elektřina na Pražské energetické burze obchodovala zhruba za 750 korun za megawatthodinu, na začátku tohoto týdne už cena vystoupala asi na 1200.

Pokud jde o ceny pro spotřebitele, tak Energetický regulační úřad umožnil letos zvýšit ceny elektřiny i plynu. ČEZ zdražil od června, E.ON už od začátku roku. Připlatí si i zákazníci Pražské energetiky. V průměru ceny rostou o 4 procenta, záleží na nastavení konkrétní smlouvy a fixaci cen.

Prokop Havel, Jiří Chum Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme