Ceny výrobců meziročně rostly. Nejvíce se navýšily v zemědělství a u průmyslových výrobců

Ceny výrobců v Česku se v listopadu dál meziročně zvyšovaly. Růst se zmírnil v průmyslu a stavebnictví, naopak v zemědělství zrychlil. Nejvýrazněji, o 29,9 procenta, opět meziročně stouply ceny zemědělských výrobců. Údaje v pátek na svém webu zveřejnil Český statistický úřad.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

V meziměsíčním srovnání stouply ceny vajec o 15,2 procenta, naopak o 12,4 procenta zlevnila čerstvá zelenina (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele. O 21,3 procenta byly vyšší ceny průmyslových výrobců, ceny stavebních prací pak ve stejném období stouply o 11,9 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 6,5 procenta. Oproti říjnu klesly výrobní ceny v průmyslu. Informoval o tom Český statistický úřad.

Tempo inflace v Česku zrychlilo. Spotřebitelské ceny v listopadu meziročně stouply o 16,2 procenta

Číst článek

„V listopadu pokračoval meziroční růst cen všech výrobců,“ uvedl Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu Českého statistického úřadu. Podle něj se ceny v průmyslu zvýšily i navzdory meziměsíčnímu poklesu.

Průmysloví výrobci zlevnili oproti říjnu o procento. V ostatních sledovaných oblastech ale ceny výrobců meziměsíčně vzrostly – v zemědělství o 2,8 procenta, u stavebních prací o 0,3 procenta a u tržních služeb pro podniky o 0,2 procenta.

V meziměsíčním srovnání stouply ceny vajec o 15,2 procenta, naopak o 12,4 procenta zlevnila čerstvá zelenina. Meziročně ceny v rostlinné výrobě zdražily o 26 procent, přičemž o 42,4 procenta byly vyšší ceny obilovin, o 33,5 procenta byla dražší čerstvá zeleniny a o čtvrtinu brambory.

V živočišné výrobě vzrostly ceny ve srovnání s loňským listopadem o 36,7 procenta. O 58,4 procenta zdražila vejce, ceny jatečných prasat téměř o 50 procent, zhruba o 35 procent pak mléko a drůbež.

V průmyslu meziměsíčně zlevnily zejména ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů, naopak o 3,5 procenta stouply ceny potravinářských výrobků. V meziročním srovnání o 52,6 procenta zdražily ceny elektřiny, plynu, páry a klimatizovaného vzduchu, více než o čtvrtinu pak potravinářské výrobky, nápoje a tabák.

Spotřebitelské ceny v Česku v listopadu meziročně stouply o 16,2 procenta, uvedl už dříve ČSÚ. Tempo inflace se proti předchozímu měsíci zvýšilo, v říjnu činila 15,1 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme