Ceny elektřiny zřejmě ještě porostou. Podle Gavora o pět až deset procent

Zatímco obyvatelé jižního Německa se bojí blackoutu, čeští a francouzští výrobci elektrické energie si mnou ruce. V jihoněmeckých spolkových zemích Bavorsku a Bádensku-Württembersku přestala v rámci vládního tříměsíčního moratoria, uvaleného na nejstarší atomové elektrárny v zemi, fungovat tři zařízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dráty elektrického vedení

dráty elektrického vedení | Foto: Marián Vojtek

Kvůli nedobudovaným přenosovým sítím není možné na jih Německa dodávat proud ze severu země, ale musí se dovážet od sousedů. Z Francie do Německa tak denně teče až o 3000 megawattů více a z Česka až o 2000 megawattů elektřiny více.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zatímco obyvatelé jižního Německa se bojí blackoutu, čeští a francouzští výrobci elektrické energie si mnou ruce. Otázky pro analytika společnosti Ena Jiřího Gavora.

Odklon Německa od jaderné energie přispívá k růstu cen elektřiny na evropském trhu, když jen na německé burze za poslední tři týdny stoupla o 13 procent.

To, že by odstávka mohla být dlouhodobějšího rázu, naznačil německý list Leipziger Volkszeitung, který tvrdí, že se vládní koalice na trvalém uzavření osmi ze 17 německých jaderných reaktorů "v zásadě dohodla“.

ČEZ vydělá až dvě miliardy

Na odstávce jaderných zdrojů v Německu vydělají české energetické firmy a především ČEZ. „Pokud oceníme cenovou prémii, kterou ČEZ navíc získá, na pět eur na megawatthodinu, a ten objem by mohl činit tak 10 terawatthodin, ten dodatečný přínos můžeme ocenit v rozmezí jedné až dvou miliard,“ řekl Rádiu Česko analytik společnosti Ena Jiří Gavor.

ČEZ vydělá více především díky prodeji silové energie na příští rok. Už na konci února měl prodány už dvě třetiny plánované produkce na příští rok. Podle Gavora ČEZ rok 2012 vyprodal z velké části už před vypuknutím cenového šoku a měl limitovanou možnost dodatečných zisků:

„V této době se už začíná poměrně aktivně obchodovat rok 2013 a tam měl ČEZ vyprodáno jenom kolem 20 procent produkce, takže tam by ta cenová prémie, ten dodatečný zisk mohl být velice vítaný.“

„Pokud bychom sázeli na to, a je to docela pravděpodobný vývoj, že ty ceny půjdou ještě nahoru, a to dlouhodobě, tak jistě by bylo lepší odložit masivní prodeje na pozdější dobu. Nicméně každý obchodník musí mít určitý risk management a když je příležitost, sice k menšímu, ale zcela už jistému zaručenému zisku, tak podle mého názoru ČEZ nemůže postupovat jinak, než že už teď realizuje tuto ziskovou marži,“ upozornil analytik.

Fukušima cenový šok nevyvolala

Fukušimská havárie ale za cenovým růstem není.

„Ta havárie to byl šok pravšechny, samozřejmě i pro hráče na americkém trhu, ale samotná fukušimská havárie tento cenový nárůst nevyvolala. Ten prudký nárůst cen silové elektřiny a následně i plynu přišel až po oznámení kancléřsky Merkelové o odstavení německých jaderných bloků,“ dodal Gavor.

Jak míní, Německo skutečně utlumí výrobu energie z jádra. „A já bych ani nevylučoval, kdyby se k tomu nějaký další reaktor jako důsledek bezpečnostních testů přidal, a to nejen v Německu, ale i jiných zemích Evropy.“

Rozhodnutí Německa ovlivní i ceny v České republice.

„Bohužel ano, a je to zcela přímá úměrnost. My nemáme žádný izolovaný trh, ceny elektřiny v tom středoevropském prostoru jsou vzájemně provázány, takže české ceny silové elektřiny jsou zhruba německé mínus jedno až dvě eura. Nárůst v Německu se bezprostředně promítá do nárůstu cen silové elektřiny v Česku a v konečném důsledku se to dotkne i finálních koncových spotřebitelů. Já bych ten dopad odhadoval v současné době tak na rozmezí pěti až deseti procent,“ odhadl analytik Eny Jiří Gavor.

Marián Vojtek, Václav Pešička Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme