Rodiny utratí měsíčně za pečivo o stovky víc, říká analytik. Další zdražování omezí cenový strop

Letošní rok byl ve znamení prudkého zdražování energií. Některé domácnosti už teď platí několikanásobně víc za elektřinu a plyn, než byly zvyklé. A zdražování není u konce. Energetické firmy v současné době posílají svým klientům nové zálohy. Pomoci by ale částečně mělo zastropování cen energií.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Domácnosti si teď přenastavují svoje pravidelné platby za elektřinu a plyn podle nových výměrů dodavatelů (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Domácnosti si teď přenastavují pravidelné platby za elektřinu a plyn podle nových výměrů dodavatelů. A ty jsou často mnohonásobně vyšší než ty letošní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Energie budou důležitým tématem i v roce 2023

Na základě zastropování cen energií ale domácnosti i firmy zaplatí míň, než by jim stanovil aktuální ceník. Vláda schválila strop šest tisíc korun za megawatt hodinu elektřiny a tři tisíce korun za megawatthodinu plynu. Podle vládních materiálů by mělo zavedení cenových maxim vyjít státní rozpočet na nejvýš 170 miliard korun.

„Z pohledu energií byl tento rok velmi náročný, ale ještě náročnější bude ten rok příští,“ říká šéfkuchař pražské restaurace Sezóna Jak Škrle, ke které patří i hotel.

„Náklady jsou pro nás ohromné, protože jako všichni topíme na plyn. Elektřinu používáme na chlazení, takže v létě máme pro změnu největší odběr elektrické energie. Když se zapne klimatizace a vzduchotechnika v pokojích a v sálech, dostáváme se do desítek tisíc,“ vysvětluje.

Zdražování

Rostoucí ceny energií promítl Jak Škrle i do cen pro hosty a se zdražováním bude zřejmě pokračovat také v příštím roce. O kolik zvedne ceny, ještě sám neví.

Stát zpřístupňuje příspěvek na bydlení pro více domácností. Kritéria čekají od ledna změny

Číst článek

„Po prvních dvou fakturách bude hned jasno, jestli budeme zdražovat dál a na jakou hranici je klient schopen jít, aby to pro něj bylo vůbec zajímavé,“ říká.

Kvůli cenám energií se zvyšují náklady Čechů i v každodenním životě, výrobky totiž musely zdražit hlavně energeticky náročné provozy jako pekárny nebo restaurace.

„Průměrná rodina utratí měsíčně za pečivo o stovky korun navíc. Například cena chleba roste meziročně o 40 procent. Co se týká cen v restauracích, tak jsme se dočkali v průběhu roku přibližně pětinového nárůstu. Například v Praze stojí průměrný oběd už takřka 200 korun,“ popisuje Jiří Tyleček, analytik XTB.

I v roce 2023 budou energie důležitým tématem. Domácnostem totiž chodí nové výměry zálohových plateb za elektřinu a také plyn, které jsou často několikanásobně vyšší než ty současné. Aspoň částečně ale domácnostem uleví cenový strop, který schválila vláda. Ten bude platit po celý příští rok.

Zásoby vydrží

I kdyby ceny energií rostly (v současnosti cena plynu klesla na nejnižší úroveň od začátku války, do konečných cen se ale pokles propíše až po několika měsících), domácnosti víc už nezaplatí. Peněženky Čechů šetří alespoň částečně i současné teplejší počasí.

Velké firmy budou platit stejné ceny energií jako další odběratelé. Vláda jim schválila zastropování

Číst článek

„Česko už je pod 85 procenty naplněnosti zásobníků, nicméně celkové zásoby jsou stále nad maximy posledních deseti let. Do konce topné sezony tak určitě vydrží,“ doplňuje Tyleček.  

V dohledné době by se podle analytiků oslovených Radiožurnálem neměly výrazně měnit ceny paliv na čerpacích stanicích. 

„Pokud se nedočkáme nějakého překvapivého vývoje, tak by na přelomu roku měl trh dospět ke stagnaci cen,“ doplňuje analytik společnosti Capitalinked Radim Dohnal. 

Ceny benzinu a nafty v Česku klesají od konce října. Litr Naturalu 95 od té doby zlevnil o víc než 6,50 koruny a nafty zhruba o 9,50. I přesto jsou pohonné hmoty stále dražší než před rokem.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme