Ceny elektřiny v Evropě jsou na novém rekordu, reagují na zdražování zemního plynu

Ceny elektřiny v Evropě se vyšplhaly na další rekord, podle analytiků je to zejména reakce na pokračující zdražování zemního plynu. Cena klíčového termínového kontraktu na elektřinu v Německu se v pondělí na evropské energetické burze European Energy Exchange zvýšila o více než tři procenta na 475 eur (11 600 Kč) za megawatthodinu. Za poslední dva měsíce se zhruba zdvojnásobila a je téměř šestkrát vyšší než před rokem, uvedla agentura Bloomberg.

Frankfurt Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna Prunéřov.

„Tento týden očekáváme další růst cen,“ uvedli dánští analytici. | Foto: Tomáš Adamec

Na trhu kvůli omezeným dodávkám plynu panují obavy, zda Evropa dokáže v zimě vyrobit dostatek elektřiny. Situace kolem dodávek ruského plynu do Evropy se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

‚Domácnosti oprášily kotle, co jim zbývá.‘ Lidé se chtějí připravit na zimu a dodavatelé paliv nestíhají

Číst článek

Podle analytiků z dánské elektrárenské společnosti Energi Danmark zatím neexistují žádné jasné známky toho, že růst cen elektřiny by měl v brzké době polevit. „Tento týden očekáváme další růst cen,“ uvedli analytici.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn pro evropský trh ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) si v pondělí po poledni připisovala zhruba čtyři procenta a dostala se nad 214 eur za megawatthodinu. Před rokem se pohybovala pod 30 eury za MWh.

Růst cen energií tlačí v evropských zemích vzhůru inflaci a zvyšují náklady domácností i podniků. Evropské vlády proto pracují na opatřeních ke zmírnění dopadů drahé energie.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme