Ceny energií nám v příštích měsících výrazně zvednou účty

Pravděpodobně o 16 až 18 procent by mohly od října vzrůst ceny zemního plynu. Růst ceny elektrické energie pak v příštím roce nepřesáhne deset procent. Dohodli se na tom předseda vlády Jiří Paroubek a předseda Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. V obou případech je nárůst výrazně nižší než původní představy analytiků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynový hořák

Plynový hořák | Foto: Marián Vojtek

"Za Ministerstvo průmyslu a obchodu můžu potvrdit, že v posledním kvartálu letošního roku dojde ke zvýšení ceny zemního plynu, a to přibližně o 16 až 18 procent," řekl Radiožurnálu mluvčí ministerstva Ivo Mravinac.

"Důvodem je zdražování ropy, v důsledku kterého rostou ceny topných olejů, a to dost výrazně. Od počátku roku se jejich cena na světových trzích totiž zvedla o více než dvě třetiny. Zdražení plynu se očekávalo, ale reálná čísla jsou nakonec výrazně menší, než soudili analytici."

Je ale otázkou, zda by vláda měla do cen energií zasahovat. Podle analytika ČSOB Petra Dufka máme kvůli regulaci cen energií zřízen Energetický regulační úřad a ten by měl o cenách plynu a elektřiny rozhodovat nezávisle.

"Tento úřad rozhoduje na základě vývoje nákladů za předchozí období, čili bere v úvahu, jak se vyvíjela cena plynu na světových trzích, jak se vyvíjel devizový kurz, jak se vyvíjely ostatní náklady distributorů, ať už elektrické energie, nebo plynu. A na základě toho určí, jak moc se může zvýšit cena elektrické energie a plynu v čase," uvedl Dufek.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme