Ceny masa rekordně rostou. Kvůli vyšší poptávce

Cena masa roste nejvíc za posledních dvacet let. A zdražují i další potraviny. Začíná se mluvit o návratu do let 2007 a 2008, kdy se ceny vyšplhaly na rekordní hodnoty a v mnoha zemích proto tehdy vypukly nepokoje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maso

Maso | Foto: Tomáš Adamec

Hlavním důvodem zvýšení cen je vyšší poptávka. Ještě nedávno byla Evropa v nejhlubší hospodářské krizi od druhé světové války, což přineslo propad poptávky. Celý svět se nyní z krize zotavuje a podle agrárního analytika Petra Havla s tím jde ruku v ruce vyšší poptávka.

Podle analýzy Financial Times Deutschland jde především o poptávku v Číně, kterou producenti nejsou schopni zcela uspokojit, protože jim klesaly stavy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ondřej Houska mluvil v Ozvěnách dne o rostoucí ceně masa

Mluví se i o tom, že za vyššími cenami jsou taky rozsáhlé požáry v Rusku, které poničily úrodu obilí.

Analytici se ale shodují, že nikoliv. Požáry v Rusku mají za následek nižší sklizně obilí, což se projeví v dražších krmných směsích. Takže to souvisí s produkcí masa, ale tento faktor se podle analytiků může projevit až koncem roku.

Výrazné zvyšování cen dalších potravin ale zřejmě českým spotřebitelům nehrozí.

„Potraviny mohou zdražovat. Bude se zvyšovat cena elektřiny, možná DPH, ale to by se nemělo příliš projevit na cenách v obchodech. Český maloobchod je extrémně konkurenční prostředí. Řetězců je tu spousta a český zákazník je orientován především na cenu, kvalita ho tolik nezajímá. Řetězce si tak nemůžou dovolit výraznější zdražení," vysvětlil redaktor ČRo Ondřej Houska.

Podle jeho informací jeden z velkých řetězců dává každý rok 320 milionů korun na dotaci potravin. Některé potraviny tak prodává za nižší ceny, než je vykupuje.

Ondřej Houska, Veronika Sedláčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme