Ceny mléka jsou znovu důvodem protestů v Bruselu

Do Bruselu se opět sjíždějí zemědělci, kteří protestují proti nízkým výkupním cenám mléka. Chtějí působit na ministry zemědělství Unie, kteří se dnes sešli, aby znovu jednali o možné pomoci farmářům, které trápí to, že od nich mlékárny vykupují mléko za nižší ceny, než jsou jejich výrobní náklady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

demonstrace zemědělců

demonstrace zemědělců | Zdroj: ČTK

Zemědělci dnes dostávají přibližně 20 eurocentů za litr mléka. To je méně, než kolik do produkce investují. Proto se už po několikáté snaží vyvinout nátlak na Evropskou unii, aby jim v těžké situaci pomohla.

Francouzsko-německý návrh povolit členským státům zvýšit národní dotace mlékařům až na 15 tisíc eur na farmu se části členských zemí nelíbí. Podle ministra zemědělství Jakuba Šebesty je třeba podniknout opatření na celoevropské úrovni.

"Potřebujeme zvýšit podporu exportu, zvýšit podporu na skladování. Nesouhlasíme se tím, aby bylo přeneseno národní úroveň tady toto řešení, neboť pak je to souboj národních rozpočtů a bylo by to pro naše zemědělce nevýhodné."

Pan Hans ze Salzburska chová 40 krav. Podle něj je sice v Rakousku situace lepší, než jakou zažívají jeho němečtí kolegové, ale i tak si zoufá, nad rentabilitou svého hospodářství. Řešení by viděl v podpoře exportu přebytků mléka mimo Evropu.

Milan Kopp, Pavel Novák, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme