Ceny mléka v Británii jsou nebývale nízké. Koupit ho lze i levněji než vodu

Čtyřicet tři pencí (v přepočtu asi 15 korun) za litr mléka a o penci víc za stejné množství neperlivé vody, takové ceny teď aktuálně platí v prodejnách britského diskontního řetězce ASDA. Zatímco spotřebitelé si mohou mnout ruce, zemědělci mají obavy o své podnikání. Desítky britských farmářů už se také produkci mléka přestaly věnovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléko

Mléko | Foto: Corel GALLERY

Britští zemědělci, kteří chovají krávy na mléko, jsou teď v pozici boxera, který se zmítá v provazech a inkasuje jeden úder za druhým. Tak situaci líčí Rob Harrison z Národního svazu farmářů (National Farmers Union).

Přirovnání je to výstižné. Už loni svaz varoval, že výkupní ceny nepokrývají ani náklady zemědělců, a situace se dál zhoršuje.

Někteří farmáři proto profesi, které se jejich rodiny věnovaly často po mnoho generací, opouštějí. Jen od prosince se tak rozhodlo 60 producentů, ale jedná se už o dlouhodobější trend.

V současnosti je v Anglii a Walesu 9960 zemědělců, kteří dodávají na trh mléko, v roce 2002 jich bylo dvakrát tolik a existuje reálná obava, že za deset let klesne tento počet na úroveň pěti tisíc.

Na nebývale nízké ceně mléka se podílí hned několik faktorů. I když se čtyři pětiny britské produkce spotřebují na tamním trhu, cena se určuje globálně.

Díky dobrému počasí v loňském roce se v mnoha zemích zvýšila produkce, což zvýšilo i tlak na cenu. K tomu se přidal zákaz dovozu mléka a mléčných výrobků do Ruska a v neposlední řadě se do cen promítá i cenová válka mezi obchodními řetězci a tlak spotřebitelů přímo v Británii. Nyní klesly britské výkupní ceny na extrémně nízkou úroveň 20 pencí (lehce přes 7 korun) za litr.

Dalším problémem může být, že 31. března letošního roku skončí v rámci Evropské unie systém mléčných kvót, čímž bude evropský trh s mlékem skutečně volný.

Část britských farmářů se navíc bude muset vyrovnat i s dalším problémem. Do finančních potíží se dostala glasgowská společnost First Milk, což je zemědělské družstvo, které čítá asi tisíc producentů mléka. Ti teď musí přežít asi 14 dnů, aniž by dostali za své dodávky peníze.

Podle expertů problémy First Milk souvisejí s tím, že družstvo nemá smlouvu s žádným velkým obchodním řetězcem.

Jiří Hošek, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme