Ceny nafty v Česku se patrně zvednou

Ceny nafty v České republice s největší pravděpodobností vzrostou. Už od soboty se totiž do tohoto paliva bude muset povinně přimíchávat takzvaný metylester z řepky olejné. Podle odhadů to může litr nafty zdražit o 20 až 40 haléřů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání benzinu do auta

Čerpání benzinu do auta | Foto: www.nethirlap.hu

Od ledna pak mají výrobci začít do benzínu přimíchávat biolíh. Cenu nafty bude biosložka zvedat proto, že je dražší, a proto, že se stát rozhodl biopaliva nedotovat. Někteří analytici však tvrdí, že biosložka by cenu nafty mohla ovlivnit jen minimálně.

Podle České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu jsou podniky, které budou bionaftu míchat, připraveny dobře. Kontrolovat ji budou celníci.

Podle techniků z autoservisů by řidič neměl poznat, jestli jede na naftu nebo na bionaftu. Jen mimořádně citliví motoristé by mohli vnímat mírné snížení výkonu.

Většina moderních automobilů může jezdit na bionaftu. Motory, které nejsou pro bionaftu homologované, může však její čerpání vážně poškodit.

Lenka Jansová, Jitka Pilbauerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme