Ceny nemovitostí budou příští rok klesat, odhaduje centrální banka

Rozpolcené pocity mají jistě v těchto dnech ti, kdo uvažují o koupi bytu nebo domu. Je to proto, že od ledna se zvýší daně z přidané hodnoty. Centrální banka přesto pro rok 2013 odhaduje pokles cen nemovitostí. Výjimkou mohou být pozemky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bydlení (ilustr. obr.)

Bydlení (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Zvýšení DPH zvedne ceny nejen pozemků a domů či bytů, ale také stavebních prací. Každý řemeslník bude o tu daň dražší. Proto mnoho investorů chvátá a snaží se ještě před koncem roku stihnout, co jde. Hlavně zaplatit, co mohou.

Na druhé straně klesají ceny nemovitostí a stavebnictví je jako obor v útlumu, proto se logicky dá čekat pokles cen stavebních prací.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném vývoji cen nemovitostí mluvila Jitka Hanžlová

Ceny nemovitostí klesají. Ale developerské společnosti už nejméně půl roku předpovídají, že ceny klesly na své dno, a dál už budou jen růst. Zde je přání otcem myšlenky, protože samozřejmě nechtějí úplně odepsat své plány a zisky.

Už teď jsou v mnoha případech na pokraji existenčního minima, protože začaly stavět v době vysokých stavebních cen a klienti se dožadují slev. Stavební společnosti ale obvykle mohou začít stavět nové projekty až tehdy, kdy dokončí ty původní a získají za ně peníze.

Lidé šetří

Původní kalkulace ale byly mnohem vyšší. Počítalo se s tím, že lidé mají hlad po vlastním bydlení a rádi se kvůli tomu zadluží na celý život. Jenže podmínky se změnily. Lidé více šetří a mnohem více se rozmýšlejí, než se zadluží.

Navíc ceny hypoték jsou díky politice centrální banky velice nízké. Rok 2012 byl pro realitní byznys zlomový. Rapidní snižování úrokových sazeb hypoték zapříčinilo jejich pokles na historické minimum.

Oproti předcházejícímu roku narostly objemy poskytnutých hypoték. Například studie realitní fírmy M&M říká, že to bylo meziročně o více než 3 procenta. To jinak řečeno vede k tomu, že si lidé stále více vybírají, jakou nemovitost si koupí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj cen odhadoval také prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný

A to znamená stále větší tlak na realitní společnosti. Hezky to nedávno popsala členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová. Ta řekla, že klesá podíl bytů prodaných před dokončením. A že stoupá doba od dokončení do prodeje a stoupá i variabilita úspěšnosti mezi developery ve smyslu lokality a kvality.

Eva Zamrazilová tím komentovala aktuální prognózu České národní banky. Podle ní bude rok 2013 na realitním trhu ve znamení poklesu. Očekává se stagnace či snížení cen především starších nemovitostí o 1 až 3 %.

Developerské projekty se dostanou do fáze útlumu a jejich výstavba pozvolna zpomalí.
Jiný vývoj bude u pozemků. Jejich počet je totiž omezen, a tak ty, které jsou v dobrých lokalitách, mohou zdražit.

Prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný také upozornil na rozdílnost cen podle regionů. „Praha je jasně tahounem nemovitostního trhu. Je zde více pracovních příležitostí, větší sociální jistoty, větší mzdy. Takže Praha je výrazně nad celostátním průměrem.“

Podle jeho názoru v nejbližší době ceny nemovitostí neporostou. „Zásahy státu, které v poslední době dostáváme v podobě DPH, v podobě plánovaných úprav při platbě daně z převodu nemovitosti a řada dalších faktorů nepůsobí iniciativně na trh s nemovitostmi,“ poznamenal Novotný.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme