Ceny nemovitostí klesají. Lidé dávají namísto novostavbám přednost starším bytům

Trh s byty se významně mění. Staví se jich méně a lidé už tolik nekupují novostavby. Po stavebním boomu minulých let a až závratné prosperitě developerských společností je už trh s byty zřejmě nasycen.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novostavba bytového komplexu Rezidence Korunní na Vinohradech v Praze

Novostavba bytového komplexu Rezidence Korunní na Vinohradech v Praze | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Už koncem loňského roku potvrdila Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí, že se v podstatě zastavila nová výstavba. Výjimkou zůstávají jen Brno a Praha.

Po bytech už není taková poptávka. Přispěla k tomu například čím dál rozšířenější privatizace obecních bytů. Navíc se kvůli klesajícímu nájmu snižují investice do bytových nájemních domů, investorům z nich totiž klesají výnosy.

Vzhledem k nižší poptávce klesají i ceny nemovitostí, což potvrzují i údaje Českého statistického úřadu. Nové bydlení zlevnilo o 2,6 procenta, byty kupované z „druhé ruky“ byly levnější o 6 procent.

Nechuť k hypotéce

Lidé také mají menší chuť zadlužit se hypotékou. Podle údajů hypotečních bank lidé loni prostřednictvím hypoték nejvíce financovali koupi starších nemovitostí. Ve velkých městech hlavně byty 2+1 nebo 1+1 velikosti do 60 metrů čtverečních. V obcích do 50 tisíc obyvatel lidé kupovali nejčastěji starší rodinné domky o velikosti do 135 metrů čtverečních.

Například v Jihlavě je zájem i o starší panelové byty, protože výrazně zlevnily. „Třípokojáky se dají pořídit už od jednoho milionu až do 1,5 milionu, podle toho, zda tam byla udělána rekonstrukce, nebo ne,“ potvrzuje ředitelka místní realitní firmy Marcela Mičková.

Panelové sídliště | Foto: Ladislav Bába

Na největším jihlavském sídlišti si starší byt za milion 300 tisíc korun koupila i mladá rodina. Vyplatilo se jim to i při nutných opravách. „Máme hotové jádro a teď nás čeká rekonstrukce zbytku bytu. Zatím jsme do bytu dali přibližně 400 tisíc,“ říká Lenka.

Navíc se projevuje špatná pověst, kterou mnoho nově postavených domů má, protože investoři šetřili.

Praha a Brno je však podle developerů výjimkou. V hlavním městě je například stále velký zájem o byty v novostavbách o velikosti do 60 metrů čtverečních.

Hypoteční trh | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, Lucie Maxová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme