Ceny nemovitostí rostou nejrychleji v EU. Jsou nadhodnocené, varuje centrální banka

Centrální banka varuje před nebezpečím přehřátí hypotečního trhu. Ve zprávě o finanční stabilitě v úterý také oznámila, že finanční sektor je stabilní a zachovává si vysokou odolnost vůči případným nepříznivým šokům. Riziko ale banka vidí v rychlém roztáčení spirály mezi cenami nemovitostí a úvěry na jejich pořízení.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novostavba bytového komplexu Rezidence Korunní na Vinohradech v Praze

Novostavba bytového komplexu Rezidence Korunní na Vinohradech v Praze | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Podle ředitele odboru finanční stability ČNB Jana Fraita jsou ceny bytů v ČR mírně nadhodnocené a růst úvěrů na jejich pořízení není dlouhodobě udržitelný. 

„Ceny nemovitostí se již loni dostaly na maxima a čísla za první čtvrtletí ukazují, že byla maxima překročena. Růst cen je tak nejrychlejší v EU a podle našich analýz jsou ceny bytů v ČR mírně nadhodnocené," uvedl Frait.

Centrální banka už dříve zpřísnila pravidla pro poskytování hypoték, nyní zvýší povinnou rezervu, kterou musí držet banky, na jedno procento. Radiožurnálu to potvrdil guvernér ČNB Jiří Rusnok.

„Je nezbytné využít dobré časy pro tvorbu rezerv. Díky nim by bankovní sektor měl a mohl fungovat bez poruch i v horších časech. ČNB nepředpokládá, že toto její rozhodnutí povede k omezení nabídky úvěrů," řekl Rusnok.

Podle Fraita je velmi rychlé i tempo růstu objemu úvěrů na bydlení a roste zároveň průměrná částka úvěrů. „To podporuje růst cen nemovitostí a vrací se to do úvěrů. Stávající dynamika není udržitelná," dodal.

Podle samotné zprávy ČNB meziroční růst bydlení ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku o 11 procent patřil mezi nejvyšší v EU. Tempo růstu cen bytů zároveň podle zprávy výrazně převýšilo tempo růstu mezd.

Jitka Hanžlová, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme