Ceny nemovitostí zvedají netržní faktory

Ceny nemovitostí v poslední době stále více ovlivňuje očekávání spekulantů. Protože trh s byty a pozemky stále nefunguje tak, jak by měl, zvedají ceny netržní faktory. V nedávné době to byly odhady, že hodnotu nemovitostí zvedne náš vstup do Evropské unie. Teď jsou to obavy z toho, o kolik stavbu prodraží vyšší daň z přidané hodnoty na stavební práce, která začne platit od roku 2008.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dům

dům | Foto: Jan Rosenauer

Martin Lux ze Sociologického ústavu Akademie věd říká, že cyklický vývoj cen souvisí nejen s vývojem hospodářství státu, ale odvíjí se právě od očekávání lidí.

"Lidé mylně očekávají něco, co se nestane. Druhá věc je, že investoři omylem očekávají něco, co se nestane. Investor se podívá pouze několik let zpátky a zjistí, že ceny nemovitostí v tom období rostly, a začne investovat. Vůbec ale nezjišťuje, zda ty ceny nejsou už nad nějakou rovnovážnou hladinou a třeba začnou klesat. Tím, že začne investovat, přispěje k cenovému růstu a tu bublinu ještě zvětší. Růst a propad cen je pak ještě větší, než by byl, kdyby ten investor jednal rozumněji," řekl Českému rozhlasu Lux.

Například podle cenových indexů stavebních pozemků, které zpracovává ČVUT, se od letošního ledna do srpna zvýšily ceny pozemků v Praze a okolí o 11,6 procenta. Největší, více než pětinový růst zaznamenal Zlínský kraj, naopak v Jihomoravském kraji ceny o 3,3 procenta klesly.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme