Ceny pohonných hmot dál padají, litr nafty stojí méně než 25 korun

Řidiči tankují pohonné hmoty nejlevněji za posledních sedm let. Průměrná cena u nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla na 26 korun a 63 haléře. Litr nafty teď v průměru stojí 24 korun a 88 haléřů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování pohonných hmot

Tankování pohonných hmot | Foto: Ondřej Jánoška

Ceny se ale po republice liší. Nejlevněji vyjde natankovat v Libereckém kraji, tam cena Naturalu 95 spadla na 26 korun a 2 haléře. Nafta zlevnila v tomto regionu na 24 korun a 12 haléřů za litr.

Naopak nejvíc ze svých peněženek vytáhnou motoristé za Natural 95 na Vysočině, za naftu pak v Praze.

Hlavním důvodem, proč jsou pohonné hmoty levné, je cena ropy, která dlouhodobě kolísá okolo hranice 30 dolarů za barel. Podle analytika společnosti Cyrrus Tomáše Menčíka ale majitelé čerpacích stanic navíc snížili své marže.

„Aby ropa byla důvodem, proč pohonné hmoty neustále zlevňují, tak to už aktuálně neplatí. Ale pokud zlevňují, tak podle mého názoru bude hlavní důvod to, že čerpací stanice si postupně snižují marže,“ míní Menčík.

Ceny pohonných hmot | Foto: Český rozhlas

S tím souhlasí i analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Podle něj ale k levnějšímu tankování pomohla i silnější česká koruna.

„Marže distribučních sítí se aktuálně pohybují okolo 3,50 koruny za litr, ale jsou velké rozdíly mezi nejlacinějšími benzinkami, kde můžou být marže jen půl koruny nebo korunu, a naopak mezi dražšími čerpacími stanicemi, kde jsou marže i víc než 6 korun na litr.“

Paliva zlevňují nepřetržitě už od loňského listopadu. Boris Tomčiak odhaduje, že pokles cen bude dál pokračovat. Světové ceny ropy totiž dlouhodobě tlačí dolů přetrvávající převis nabídky nad poptávkou.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme