Ceny pohonných hmot mohou podle některých analytiků klesnout pod 30 korun

Rekordně levná ropa a konec hlavní motoristické sezóny jsou hlavními důvody zlevňování pohonných hmot v Česku. Průměrná cena na tuzemských pumpách spadla u nejpoužívanějšího Naturalu 95 o korunu a 30 haléřů, u nafty o korunu a 10 haléřů. Podle některých analytiků ale ceny pohonných hmot můžou jít ještě níž, a to až pod třicetikorunovou hranici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankování pohonných hmot

Tankování pohonných hmot | Foto: Ondřej Jánoška

Ceny na benzinkách začaly klesat o prázdninách. Ještě ale nespadly pod letošní minimum ze začátku února, kdy stál benzín Natural 95 podle údajů společnosti CCS v průměru 29 a 35 haléřů a nafta 29 korun 46 haléřů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoji cen pohonných hmot a ropy mluvil Petr Hlinomaz, analytik BH Securities

„Na některých pumpách se již nyní dá tankovat za méně než 30 korun. Průměr se podle CCS nyní pohybuje okolo 31,54 za litr naturalu. Pokud bychom se chtěli v průměru dostat pod třicetikorunovou hranici, znamenalo by to pokles o dalších pět procent," vysvětluje Petr Hlinomaz, analytik BH Securities.

"Vzhledem k tomu, že ropa představuje zhruba 25 procent ceny, musela by na světových trzích její cena klesnout třikrát nebo čtyřikrát. To by znamenalo 40 dolarů za barel. Tak rychle to zase nepůjde,“ říká Hlinomaz a pokračuje:

„V té úvaze ale musíme brát v potaz i konkurenci, která mezi čerpacími stanicemi funguje. Není vyloučené, že ta sehraje také svoji roli.“

Podle Hlinomaze budou ceny na českých benzinkách klesat až do konce roku, ale pokles bude již pomalejší.

Cena ropy se na světových trzích stále pohybuje okolo 50dolarové hranice za barel.

„Cena zůstane i nadále nízko. Cena není výslednicí nějaké rovnováhy na trhu mezi nabídkou a poptávkou, ale spíše nějakého přísunu informací, které jednou posunují ropu výše a někdy níže. Odhadoval bych proto, že cena ropy bude postupně klesat, ale v jakémsi pásmu. Nebude to souvislý pokles,“ uvádí Hlinomaz.

Odhady investiční banky Goldman Sachs jdou s odhady klesajících cen ropy ještě dál. Podle nich se může přiblížit až ke 20 dolarům. Dostala by se tak na přibližně pětinu loňské ceny.

„Takové tvrzení nelze vyloučit, ale je tam spousta ‚kdyby.‘ Bude záležet na postoji hráčů na trhu,“ dodává analytik.

ČRo Plus, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme