Ceny pohonných hmot opět rostou. Analytici očekávají mírnější růst i v srpnu

Ceny pohonných hmot v České republice začaly po dvou měsících zlevňování opět růst. Nejprodávanější benzin Natural 95 v uplynulém týdnu zdražil o 25 haléřů na více než 35 korun a 80 haléřů. Cena nafty vzrostla v průměru o 24 haléřů na více než 35 korun. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslední čerpací stanice u přechodu ve Starém Hrozenkově

Poslední čerpací stanice u přechodu ve Starém Hrozenkově | Foto: Pavel Sedláček

K růstu cen pohonných hmot nejvíce přispěla cena ropy. V posledních dvou týdnech dramaticky vzrostla z řádově 90 dolarů za barel až na současných přibližných 101 dolarů za barel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o deváté byl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák

Na vývoj cen pohonných hmot má určitý vliv také ropné embargo Evropské unie vůči Íránu, které začalo platit začátkem července. Tím hlavním důvodem je ale podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka především poptávka po ropě ze strany rozvíjejících se zemí.

„Jako je například Čína, Indie, Brazílie a na druhé straně i politická situace ve světě, řekněme politika centrálních bank,“ říká Novák.

Pohyb cen pohonných hmot je podobný i v okolních zemích. „Obecně platí, že stále nejlevnější pohonné hmoty jsou u našeho severního souseda v Polsku, kde se řádově vyplatí nakoupit jak nafta, tak i benzin. Rozdíl jsou přibližně tři čtyři koruny. Samozřejmě záleží, jak kde,“ říká Novák.

Ten očekává, že ceny pohonných hmot opět začnou růst. „V následujícím měsíci také očekávám mírnější růst cen pohonných hmot. Situace v rozvíjejících se zemí nevypadá až tak černě, jak se na začátku tohoto roku mluvilo. Věřím tomu, že poptávka po ropě ze strany rozvíjejících se ekonomik bude táhnout cenu ropy vzhůru a tím pádem potáhne i cenu pohonných hmot u čerpacích stanic,“ domnívá se Novák.

Pohonné hmoty v Česku zlevňovaly od konce dubna, kdy byly na rekordních hodnotách. Benzin se tehdy v některých krajích prodával za více než 38 korun za litr.

Martina Mašková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme