Ceny pohonných hmot rostou. Může za to intervence ČNB i mezinárodní situace

Pohonné hmoty v Česku zdražují. Podle analytiků mohou ceny stoupnout až o 1,40 Kč. Kromě intervence České národní banky za to můžou i rostoucí ceny ropy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzínová pumpa, benzín (ilustrační foto)

Benzínová pumpa, benzín (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Slabší koruna znamená dražší benzín. Podle analytika společnosti Colosseum Víta Jedličky intervence České národní banky způsobila to, že ceny pohonných hmot už nyní vzrostly o padesát haléřů. A budou stoupat dál.

„My očekáváme, že celkové zdražení způsobené touto intervencí bude až o jednu korunu. Možná to bude i více,“ předpovídá Jedlička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o cenách pohonných hmot připravil redaktor Kryštof Benoni

V době, kdy Česká národní banka srazila hodnotu koruny, byla podle analytiků naděje, že ceny pohonných hmot zůstanou stejné. V tom samém týdnu totiž klesaly ceny ropy ve světě. To se ale změnilo a cena za barel v posledních deseti dnech opět roste.

„Hlavní důvody zvýšení cen ropy jsou například chybějící dohoda s Iránem na zastavení obohacování uranu. To je velice vážná věc. Pokles dodávek z dalších zemí jako Nigérie a Libye. A stále neklidná situace v Egyptě,“ vysvětluje Václav Loula z České asociace petrolejářského průmyslu.

V Pardubickém kraji zdražují pohonné hmoty i malé čerpací stanice

Číst článek

Vyšším cenám napomáhá i to, že začíná zima. S jejím příchodem roste každoročně kvůli topení poptávka po topných olejích, ze kterých se mimo jiné vyrábí i motorová nafta.

Centrální banka zahájila před 14 dny devizové intervence s cílem oslabit korunu, její kurz chce držet kolem 27 korun za euro. Slibuje si od toho udržení a tvorbu nových pracovních míst i zamezení ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly podle ČNB mnohem větší v případě deflace.

„Tato situace potom vede při poklesu teplot k výraznému nárůstu kotovaných cen i motorové nafty. V současné době je stále kotovaná cena nafty mírně nižší než kotovaná cena benzinu. Pokud by se zhoršilo počasí, může tento vývoj nastat,“ dodává Loula.

Podle serveru tankujlevneji.cz je v Česku možné nejlevněji natankovat v Ústeckém kraji. Naopak nejdražší jsou pohonné hmoty na Olomoucku.

V Pardubickém kraji sice ceny zůstávají pod republikovým průměrem, naftu a benzín tam ale zdražily i malé čerpací stanice.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak ovliňuje kurz koruny cenu pohonných hmot v Ústeckém a Zlínském kraji? zjišťovali reportéři Českého rozhlasu

Například na severu Čech není situace po intervenci koruny dramatická. Ústecký kraj patří dlouhodobě k regionům, kde jsou ceny benzinu a nafty nejnižší v republice. Jedna z nejlevnějších čerpacích stanic je ve Varnsdorfu. Těží nejen z nízké ceny, ale i výhodné polohy. Stojí jen 400 metrů od hranice, proto jsou častými zákazníky právě Němci.

Opačná situace je ve Zlínském kraji, který patří k nejdražším v zemi. Těsně po zásahu ČNB proti silné koruně ve Zlíně a jeho okolí vystoupala cena Naturalu 95 na bezmála 40 korun za litr. Teď cena klesla ke 36 korunám. U benzinu vyšší oktanové třídy a u kvalitnější nafty je cena ještě o 2 koruny vyšší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na trhu pohonných hmot sleduje Tomáš Mikšovský, šéfredaktor Petrol Media

Ještě nedávno jezdili například Rakušané tankovat do Česka, protože se jim cesta za levnějším benzinem nebo naftou vyplatila. Dnes po oslabení koruny jsou ceny pohonných hmot v obou zemích srovnatelné. U českých čerpacích stanic tak zastavuje jen minimum aut s cizí poznávací značkou.

Od začátku měsíce mohou distribuovat pohonné hmoty jen ty firmy, které složily kauci 20 miliónů.

„Z trhu vypadly veškeré firmy, které byly připraveny pro takzvané karuselové obchody, to znamená odvody z DPH. Navíc celní a finanční správa nadlouho zablokovaly hranice, nemohly se sem tak dostat spousty cisteren, které vozily pohonné hmoty ze zahraničí. Tyto náklady byly předmětem podvodů,“ říká šéfredaktor Petrol Media Tomáš Mikšovský.

„Důsledkem toho zdražují extrémně levné stanice, protože už nemají pohonnou hmotu k dispozici. Motoristé, kteří jezdili k těmto stanicím, pociťují zdražení nejvíce,“ dodává Mikšovský.

Vývoj cen pohonných hmot v ČR září - listopad 2013 | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Michaela Vydrová, Kryštof Benoni Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme