Ceny pohonných hmot stále klesají, nafta je už dražší než benzin

Ceny pohonných hmot dál zlevňují, Natural 95 se v průměru prodává za 27 korun a 89 haléřů. Vděčíme za to klesajícím cenám ropy na světových trzích a také slábnoucímu dolaru. Už ale neplatí , že je u čerpacích stanic nafta levnější než benzin. Teď je průměrně přibližně o 10 haléřů dražší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benzin

Benzin | Foto: www.automarket.co.yu

Příčiny proč je nafta dražší jsou dvě. Jednak po ní roste dlouhodobě poptávka, a tak roste logicky i její cena. "Je to způsobeno silnou poptávkou v autodopravě. Zejména po vstupu do EU je po naftě velký hlad. Druhým důvodem je, že u soukromých aut je velká tendence kupovat dieselová auta," říká analytik Štěpán Pírko ze společnosti Colosseum.

Druhá příčina s naftou u nás zdánlivě nesouvisí, s blížící se zimou totiž roste na celém světě zájem o topné oleje. "Nafta je rovnocenná s topnými oleji a poptávka po topných olejích v zimě roste a žene i ceny nafty relativně vzhůru více než ceny benzinu. V Čechách se topné oleje zas tak nevyužívají, ale nesmíme zapomenout, že trh s energiemi je globální," dodává Pírko.

Musíme tedy počítat s tím, že v zimě se cenový rozdíl nafty vůči benzinu bude smazávat, stejně jako loňskou a předloňskou zimu.

Benzin v tuzemsku plynule zlevňuje zhruba od poloviny letošního srpna, kdy litr stál průměrně 32 korun. Nejlevnější pohonné hmoty motoristé nakoupí v Ústeckém kraji. Naopak nejdražší palivo mají řidiči na Vysočině.

Ondřej Kubala, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme