Ceny pohonných hmot stále rostou

Litr nafty i benzínu stojí u tuzemských čerpacích stanic už přes třicet korun. Mohou za to vysoké ceny ropy, které se blíží k hranici 100 dolarů za barel. Na českém trhu se navíc kvůli prodloužení plánované odstávky litvínovské rafinérie projevuje nedostatek pohonných hmot.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice pohonných hmot

Čerpací stanice pohonných hmot | Foto: Marián Vojtek

Podle Pavla Švarce, ředitele státního podniku Čepro, který má v Česku podstatný podíl na velkoobchodu s benzinem a naftou, je ale zatím situace stabilizovaná. "Samozřejmě musíme počkat jestli Česká rafinérská najede v tom ohlášeném termínu. To znamená někdy ke konci příštího týdne. Ale není to nijak dramatické. Domníváme se, že do té doby jsme schopni vydržet," dodal Švarc.

Pavel Švarc také uvedl, že zvažuje případnou půjčku pohonných hmot ze státních rezerv: "Čepro spravuje zásoby ve vlastnictví státu. V podstatě jde o administrativní úkon, kdy si za určitý poplatek můžeme půjčit určité množství zboží, které ochraňujeme. Poplatek za půjčení je řádově 1,5 procenta. To znamená, že je to docela marginální. Je to v řádech desetníků."

Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme