Ceny pohonných hmot trhají rekordy

Podle dnes zveřejněných čísel zaplatíme za litr Naturalu 95 téměř 34 korun, tedy o zhruba 60 haléřů více než před týdnem. Na některých místech už ale čerpací stanice nabízejí litr benzinu i za 36 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice

"Jde především o cenu suroviny - tedy ropy - a kurz dolaru, protože ropa se, jak známo, obchoduje v dolarech. Toto jsou hlavní faktory, které ovlivňují ceny, které se promítají vlastně nejprve do cen benzínu na Rotterdamské burze a následně je zde vliv i na ceny u českých čerpacích stanic," informuje analytik společnosti Patria Finance Tomáš Vlk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik Patria Finance Tomáš Vlk o růstu cen pohonných hmot

Ohledně podezření, že prodejci se vymlouvají na nepokoje v Libyi a ostatních arabských zemí, Vlk prohlásil: "To bych neřekl. Je to vidět na ceně ropy, která míří vzhůru. Je tam nejen faktor strachu, ale i reálný dopad těchto nepokojů, protože podle zpráv už byla snížena produkce a byl snížen vývoz ropy z Libye."

Přestože je cena benzínu rekordní již nyní, bude se pravděpodobně i nadále zvyšovat.

"V nejbližších dnech by se ceny pohonných hmot měli posunout ještě víš. U benzínu předpokládáme nárust cen někam na 34,20 - a mluvím zde samozřejmě o nějaké průměrné ceně," popsal Vlk.

"V současné době je zde jistý pozitivní vliv toho, že koruna posiluje proti americkému dolaru, ale tento vliv nestačí vykompenzovat tlak, který vytváří na ceny drahá ropa," zpochybnil Vlk možnost, že by v České republice mohlo dojít v blízké době k zlevnění benzínu.

Dokud se tedy nesníží ceny ropy, zůstane benzín drahý.

Viktorie Hošková, Ludvík Bortl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme