Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v létě porostou

Letos v létě budou zřejmě muset čeští motoristé sáhnout hlouběji do peněženek. S rostoucí cenou ropy zdražují i nafta a benzín. Včera se cena ropy dostala na nový rekord 126,40 dolarů za barel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpání benzinu do auta

Čerpání benzinu do auta | Foto: www.nethirlap.hu

Čeští motoristé zatím pocítili růst cen pohonných hmot o desítky haléřů, pokud ale černé zlato bude zdražovat dál, porostou i ceny u čerpacích stanic. Analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka si ale nemyslí, že by řešením bylo snížení spotřební daně. A kolik z průměrné ceny nafty 32,50 státu platíme?

"Daně tam jsou dvě. Jedna z nich je spotřební daň, která tvoří u nafty 9,95 korun za litr a DPH u této ceny je zhruba šest korun a dvacet haléřů. Takže je to poměrně velká částka. Pokud by ta cena byla jen za surovou ropu, tak se pohybuje kolem 12,50 plus zhruba dvě koruny za rafinaci," vysvětlil Procházka.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme